De onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Onderzoeksbedrijf Rijk Baltus vertelt over zijn aanpak.
Terugkijken
Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Ik ben zowel deelnemer bij Netwerk Praktijkbedrijven als bij Koeien en Kansen, waardoor het verlagen van ammoniakuitstoot voor mij niet nieuw is. Mijn aanpak richt zich al jaren op slimme maatregelen, zoals mest verdunnen met water in een 1-op-1 verhouding en uitrijden met een sleepslang. Via de BES-systematiek (ontheffing van het ministerie via Koeien en Kansen) mochten we meer mest aanwenden op basis van de gewasopbrengst, met hele goede resultaten. Dit stimuleerde ons om de ammoniakemissies laag te houden, omdat dit direct invloed had op de stikstofbeschikbaarheid en grasopbrengst. Helaas ontbreekt die stimulans vanuit de overheid nu, waardoor niet alle boeren die scherpte behouden.
Op het gebied van methaan scoren we relatief goed, mede door wisselteelt met akkerbouw. Hierdoor hebben we steeds jong gras met de nieuwste genetica, wat snel groeit en goed verteerbaar is.
Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
Het sturen op ammoniakemissie is goed gegaan, maar de uitdaging blijft groot. Minder jongvee in 2021 en 2022 heeft bijgedragen aan lagere emissies, maar dit ging ten koste van mijn melkproductie. Als gesloten bedrijf wil ik geen koeien aankopen, dus ik ben afhankelijk van eigen jongvee. Dit jaar heb ik weer wat extra vaarzen, wat hopelijk een betere balans geeft.
Bij methaan merk ik dat de nieuwe emissiefactor (EF) voor kuilgras spannend wordt. Hoewel wisselteelt ons gras nu een lage EF geeft, vraag ik me af waar we staan als deze factoren veranderen. Dat blijft een punt van aandacht.
Vooruitkijken
Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
Komend jaar ga ik op dezelfde weg verder. Ik stuur op een lage eiwitopname en maak gebruik van eigen ruwvoer. Dit jaar kom ik niet boven de 140 gram ruw eiwit per kilogram droge stof. Mijn focus ligt op een stabiel ureumgehalte rond de 16, wat gunstig is voor de emissiecijfers. Daarnaast wil ik brok met een positieve OEB (onbestendig eiwit balans) inzetten om de balans in het rantsoen verder te verbeteren.
Wat is hierbij je grootste uitdaging?
De grootste uitdaging is niet alleen eenmalig goed scoren, maar die resultaten ook vasthouden. Een stabiele, lage ammoniakuitstoot vraagt om continu monitoren en optimaliseren. Voor methaan blijft het spannend hoe de nieuwe emissiefactoren gaan uitpakken, zeker omdat te laag scoren op NDF ook nadelige effecten kan hebben. Het vinden van een balans waarbij mijn veestapel grotendeels met eigen ruwvoer kan produceren zonder concessies te doen aan diergezondheid en productie, is en blijft de kern.
Bron: Verantwoorde veehouderij