Veel bedrijven hebben hun pinken in de zomer op de wei staan. Dit is goed voor de dieren, maar ook goed omdat er wat meer ruimte is in de stal en ze de put niet vol mesten. Maar zo’n weideperiode kan ook nadelen hebben. Eén van de problemen die kan ontstaan is zomerwrang, oftewel mastitis.
Ondanks dat de dieren in de wei staan is dagelijkse controle erg belangrijk. Een dier met zomerwrang valt direct op omdat de mastitis erg pijnlijk is. Het dier heeft een verdikt kwartier, koorts, verminderde eetlust en vaak zie je dat de dieren zich wat afzonderen. Direct starten met lokale en systemische antibiotica en regelmatig uittrekken van het kwartier is de enige manier om het kwartier te redden. En dan nog zien we bij de meeste gevallen dat het kwartier verloren gaat. De reden hiervoor is dat zomerwrang veroorzaakt wordt door o.a. Trueperella pyogenes, een ettervormende bacterie. Doordat de pinken geen melk geven kan de bacterie zich innestelen in het uierweefsel en dit vernietigen.
In plaats van behandeling is bij zomerwrang de preventie dan ook het belangrijkste. De overdracht vindt plaats via de zomerwrangvlieg, hydrotaea irritans. Deze is voornamelijk actief van juni tot en met september en komt voor op zandgronden in bosrijke gebieden of in de buurt van struikgewas. Doordat de verspreiding via vliegen gaat, zie je vaak meerdere gevallen vlak na elkaar. Door toediening van Tectonik®, een pour-on vliegenbestrijding, doorbreken we de cyclus en kunnen pinken niet geïnfecteerd worden. Let er wel op dat je de dieren regelmatig (7-11 weken interval) behandeld.
De laatste jaren zijn er ook meldingen gekomen van dieren die binnen werden gehuisvest en zelfs in de winterperiode kwam besmetting voor. Houdt u dieren dus goed in de gaten en indien de resultaten van mastitisbehandelingen tegenvallen doe dan onderzoek naar de veroorzaker en zijn antiobiotica gevoeligheid. Bekijk hier ons totale assortiment aan vliegenbestrijdingsmiddelen.