Deze maand heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aangekondigd te starten met een proefproject ter aanmoediging van vezelteelten. Zonder deze stimulans voor boeren zal de teelt van biobased gewassen niet toenemen, aangezien het verdienmodel van boeren dan tekort schiet, stelt de minister van LVVN.
LTO verwelkomt dit project en het stimuleren van het verbreden van het verdienvermogen van boeren, maar vindt het niet logisch dat het project maar één jaar duurt.
Opzet project
In het kader van dit project ontvangen telers van vezelgewassen een financiële bijdrage uit het Nationaal Groeifonds voor de vastlegging van koolstof. Het kent wel de voorwaarde dat zij hun gewassen laten verwerken tot bouwmaterialen. “De stimulering van vezelteelten heeft baat bij een betere organisatie van de keten, een hoger hectaresaldo voor agrarische ondernemers en een reële vergoeding voor de koolstofvastlegging”, aldus Tineke de Vries, voorzitter Vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente.
Waarderen van koolstofvastlegging in Nederland
LTO roept op om in het nationaal klimaatbeleid ruimte te maken voor het in mindering brengen van emissies vanuit de land- en tuinbouw, wanneer deze worden vastgelegd in onder andere bouwmaterialen. Dat biedt ruimte voor sectoren om onvermijdelijke emissies te compenseren door het leveren van vezels voor duurzame bouwmaterialen.
Voordelen voor boeren en tuinders
Verder is LTO van mening dat een hogere normering van het gebruik van materialen waarin deze vezels zijn verwerkt kan leiden tot een langjarige marktvraag. LTO betreurt dan ook dat het project slechts één jaar loopt waardoor er weinig ruimte is voor de vraag om zich verder te ontwikkelen.
Voor tuinders die mee willen doen, is er meer informatie beschikbaar op de website van het Nationaal Groeifonds.
Bron: LTO Nederland