Een regelmatig voorkomende uitwendige parasiet bij runderen is schurftmijt. Er zijn verschillende soorten mijten, die elk een ander ziektebeeld geven. Zo leidt bij (Belgisch witblauw) vleesvee vooral de Psoroptes ovis regelmatig tot klachten. Wat kun je doen bij schurftmijt? Lees onze tips voor een optimale schurftbestrijding.
Psoroptes-mijten veroorzaken ‘natte schurft’; een allergische huidontsteking met ontstoken haarzakjes, vochtige korsten, kaalheid en een verdikte huid vooral ter hoogte van schoft, rug en staartbasis. Door soms heftige jeuk gaan de dieren schuren, wat voor bijkomende letsels kan zorgen. Psoroptes-schurft vermindert niet alleen het dierenwelzijn, maar leidt bij jonge opgroeiende dieren ook tot (soms aanzienlijke) groeivertraging.
Tips voor een optimale bestrijding van schurftmijt
Schurft kan voorkomen bij alle leeftijden en tijdens alle seizoenen. Opstallen is een uitgelezen moment voor een goede inspectie. Denk je dat jouw runderen mogelijk schurft hebben? Hieronder een aantal belangrijke tips voor een goede diagnose en behandeling:
- Laat de dierenarts altijd een huidafkrabsel nemen als er huidklachten zijn. Soms wordt jeuk veroorzaakt door luizen.
- Scheer de dieren en verwijder de korsten.
- Behandel strikt volgens bijsluiter en weeg de dieren voor de juiste dosering.
- Sommige dieren zijn klinisch gezond maar dragen toch schurftmijten bij zich. Daarom is het belangrijk om alle contactdieren te behandelen, niet alleen de klinisch aangetaste.
- Controleer het effect van de behandeling. Soms is het nodig de behandeling(en) te herhalen.
- Neem bijkomend specifieke managementmaatregelen:
- Hou de omgeving en de dieren zo droog mogelijk. Dit kan door de dieren te scheren, de ventilatie te optimaliseren en ruim in te strooien.
- Wees terughoudend en kritisch bij aankoop van dieren.
- Zorg voor een passend rantsoen met extra aandacht voor de spoorelementen. Dieren in een goede conditie hebben meer weerstand tegen een schurftbesmetting.
- Optimaliseer de stalhygiëne. Psoroptes ovis-mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven en zo leiden tot herbesmetting.
Bron: GD