Afgelopen maanden werd er veel gespeculeerd over een renteverlaging en deze is er nu echt gekomen. In Europa heeft de ECB vorige week voor de tweede keer de rente verlaagd, ook met de gedachte dat de inflatie onder controle lijkt te zijn. De economische situaties in de VS en EU zijn uiteenlopend.
Het is daarom voor bedrijven en investeerders belangrijk om de komende maanden beide banken in de gaten te houden en de financierings-strategieën optimaal af te stemmen op de veranderende omstandigheden.
Dalende tarweprijzen
Na een stevige stijging in de marktprijzen, afgelopen periode, daalde de tarweprijzen op de Matif sinds woensdag. De wereldwijde voorraden en de scherpe prijzen van tarwe rondom de Zwarte Zee zorgen voor drukkende prijzen in Europa en Amerika. Amerikaanse tarwe is momenteel nog steeds concurrerend met Rusland en Zwarte Zee gebied. Europese tarwe heeft last van de lage Russische prijzen en daarbij komt dat nieuwe export van Frankrijk zo goed als nihil is. De dalende tarweprijzen drukken momenteel de prijs van de mais. Waar andere markten op de beurs profiteren van de renteverlaging in de VS, blijft de graanmarkt zijn eigen (momenteel dalende) koers varen en profiteert hier niet in mee.
Opmaat naar de maisoogst
De eerste mais is gehakseld. De handel begint langzaam aan op gang te komen. In Noord-Oost Nederland staat de mais er goed voor. Met name in het zuiden en Noord-Holland zien we variatie in de percelen en zullen er dus wisselende opbrengsten zijn.
Sojaprijzen stabiel, stijgende raapprijzen
De aanplant van sojabonen in Zuid-Amerika kent enige uitdaging. In Brazilië is het droog en nog steeds extreem warm, wat zorgt voor zorgen rondom de nieuwe oogst van 2025. Volgens de voorlopige prognose zal de Braziliaanse sojaoogst stijgen met zo’n 13 procent door een iets groter areaal en verbeterde opbrengsten.
Wereldwijd zal de vraag naar sojabonen toenemen, met name voor biobrandstoffen. Sojaprijzen bewegen zijwaarts, met lichte prijsstijgingen op de termijn. Zowel Italië en Duitsland hebben officieel verzocht om de EURDR-wetgeving uit te stellen. Voor meer informatie over de EUDR kan je de website van het NVWA raadplegen.
Raapprijzen lopen op
Raapprijzen lopen momenteel op, doordat de vraag groter is dan het aanbod. Raap is meestal een goed alternatief voor soja, maar met de huidige sojaprijzen is raap in vergelijking nu duurder dan de soja.
Bijproducten
Tarwegries rekent nog steeds goed in rantsoenen en is vriendelijk geprijsd, al loopt de prijs langzaam iets op. Sojahullen zijn krap aan de voorkant en daardoor momenteel wat duurder geprijsd. De bietencampagne is van start gegaan, er zal dus de komende tijd voldoende aanbod zijn met een interessante prijs ten opzichte van de gestegen graanprijzen.
Bron: Agrifirm