Het snijvlakgordijn van Agridek is een heuse innovatie, die tijdens de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem aan de man werd gebracht. DeLaval gebruikte de agrarische beurs om haar bejubelde Evanza Melkstel aan de Nederlandse melkveehouderij te introduceren. Bovendien werd er op de beursvloer al een tipje van de sluier gelicht van de hypermoderne vernuftigheden, die volgend jaar worden getoond. Tijd om de afgelopen RMV vanuit het oogpunt van innovaties na te beschouwen.
Snijvlakgordijn
Het snijvlakgordijn van Agridek is technologisch gezien, misschien niet meteen de meest in het oog springende innovatie. Toch is de noviteit zeker het aanhalen waard, vooral omdat het een oplossing is voor een enorm praktisch probleem. Bij veel gras- en maiskuilen ligt het snijvlak zolang ervan gevoerd wordt open en bloot in zon, regen en wind. Dit is funest voor de kwaliteit voor het ruwvoer in het snijvlak. “We hebben een soort gordijn ontwikkeld van duurzaam en herbruikbaar pvc, die langs het snijvlak hangt”, legt verkoopadviseur Klaas Damstra van Agridek uit. Het gordijn kan handmatig naar link of rechts opgetrokken worden. “Je trekt ‘m zo open en kan meteen voeren. Je hebt daardoor ook geen last van kraaien en spreeuwen. Wat met name bij maiskuilen nog wel eens een probleem is. Hiermee loopt de melkveehouder risico op ziektes door vogelmest en kwaliteitsverlies door losgepikte maiskorrels.”
Het snijvlakgordijn is eenvoudig met een show of voorlader te verplaatsen. “Het systeem kan ook op bestaande portaalsystemen worden gemonteerd. Door een elastiekkoord wordt de ronding van de kuil altijd gevolgd. Vogels en wind kunnen er niet onder komen. Het opgerolde landbouwplastic zit onder het schuine doek, waardoor die niet meer los wappert.” Agridek probeert de afdekking van silo’s steeds verder te ontwikkelen. “Bedrijven worden steeds groter en de kwaliteit van het ruwvoer steeds belangrijker. Met relatief eenvoudige oplossingen spelen we daar op in. Niet te duur, niet snel stuk te krijgen en zonder elektronica, die storingen kan geven.”
Marktintroductie Evanza
DeLaval introduceerde vorig jaar op de EuroTier in Hannover haar Evanza Melkstel. De eenvoudig verwisselbare cartridge werd toen met een Zilveren Medaille beloond. Ook bij de meest recente Agribex in Brussel viel de Evanza met een Zilveren Hoef in de prijzen. Sinds EuroTier is er veel interesse en hebben er in Nederland pilotbedrijven met het melkstel gewerkt. De marktintroductie was bij de RMV in Gorinchem.
“De Evanza gaat door op het principe van het harmonie-concept, via laminaire afvoer van de melk. Waar het melkstel anders in is, is het sneller vervangen van tepelvoeringen en het sneller melken. De koe ervaart weinig weerstand, terwijl de klauw altijd wordt leeggezogen. Er wordt geen voering, maar een cassette gebruikt. Hiermee ga je van gemiddeld 2500 naar 5000 melkingen. Dubbel zolang dus, terwijl het nieuwe concept het voordeel heeft dat het sneller kan worden gewisseld, ten opzichte van voering”, legt een woordvoerder van DeLaval op de stand in Gorinchem uit.
De legering in de kop is van siliconenrubber. “Soepel en sluit beter. Minimaal tot geen kans op luchtzuiging.” De Evanza kan zowel in visgraad als zij-aan-zij worden gebruikt. “Het is dus een uniek concept door de cassettevoering, het gebruik van siliconenrubber, de laminaire opzuigkwaliteit en de het vaccuum in de klauw dat stabiel blijft. Daarom liggen er zeker kansen bij melkveehouders die de stal vervangen of nieuwbouwen.
Teaser voor volgend jaar
Digitale technologie, robotisering en sensortechnieken in de rundveehouderij krijgen volgend jaar bij de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem een prominente plek. Als sneak preview toonden Lely, Heemskerk Dairy, Alltechn Keenan en Connecterra bij de afgelopen editie al wat mogelijkheden voor ‘Internet of Things’. Het nieuwste model van de Juno voeraanschuiver werd door Jayro Stuijt en Jeremy Verschoor van de marketingafdeling van Lely met de smartphone over de beursvloer gedirigeerd. Ook was het mogelijk om een virtuel experience door een melkveestal te maken waar de Astronaut A5 uit alle hoeken en standen kon worden bekeken.
Alltech toonde database-systeem Intouch, waarmee de nieuwste software voor rantsoenmanagement, weegkasttechnologie van de mengwagen en bekwame voerspecialisten worden gecombineerd. Dit systeem moet zorgen voor de beste voernauwkeurigheid en dierprestaties. Meer dan tweeduizend bedrijven over de hele wereld werken al met InTouch, alleen moet de markt in Nederland nog worden overtuigd. De Daily TMR Manager is speciaal ontwikkeld voor InTouch. De feedmanagementsoftware moet gebruikers helpen bij zaken als het creëren van rantsoenen, rapportagetools en het volgen van de productie van de veestapel.
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Martin de Vries en Agridek