Zoals elk jaar begint Agrifirm in het najaar aan de BEX-prognoses en het voorbereiden van de kringloopwijzer. Wat zijn punten om nu alvast rekening mee te houden?
Wanneer is een analyse BEX- en kringloopwijzerproof? Om een goede BEX en kringloopwijzer te maken, is er van elke partij een analyse en opmeting nodig van een erkend laboratorium. Laat dit doen vóór het moment van voeren. Het lab onderzoekt het droge stof-gehalte, VEM-waarde, het N-gehalte, het P-gehalte en het ruw as (RAS) gehalte.
Voor de kringloopwijzer is het bij graskuil van belang dat het NDF-gehalte wordt gemeten. Bij maiskuilen is naar het NDF- gehalte ook het zetmeelgehalte van belang.
Controleer en maak een situatieschets
Agrifirm raadt melkveehouders aan om de partijopmeting te controleren. Het komt een enkele keer voor dat er een fout wordt gemaakt bij de opmeting. Dit kan een afwijking geven in de BEX en kringloopwijzer.
Heb je een opmeting die niet klopt? Neem dan contact op met het betreffende laboratorium. Daarnaast adviseert Agrifirm om een situatieschets te maken van de ligging van de voerpartijen. Zo voorkom je dat er partijen worden verwisseld.
Geproduceerde hoeveelheid melk
Gelijk aan vorig jaar vraagt Agrifirm in januari 2025 de totaal geproduceerde melk bij je op, zodat dit bedrijf de melkproductie per koe in het bemestingsplan kunnen verwerken. Bij een controle van de NVWA en RVO is namelijk het van essentieel belang dat je kunt onderbouwen wat er in het betreffende jaar aan melk is geproduceerd.
Houd er rekening mee dat de hoeveelheid geproduceerde melk voor jezelf al wel goed in beeld moet zijn, zodat je voor 31 december voldoende fosfaatrechten hebt aangekocht of geleased. De separatiemelk, oftewel niet geleverde melk, kan van invloed zijn op de melkstaffel waarin in je uitkomt.
Daarnaast wordt de separatiemelk, zowel biest als volle melk, meegenomen in de berekening van de BEX 2024 voor vastlegging van stikstof en fosfaat door het melkvee.
Bron: Agrifirm