Om een stapje hoger in het GLB te gaan kunnen melkveehouders ervoor kiezen om stokbonen tussen de mais te zaaien. Deze bonen verlagen de onkruiddruk en mestgift op een perceel. Daarnaast verhoogt het de bodemvruchtbaarheid. Toch kan het in de praktijk een uitdaging zijn om tussen een gewas, dat al redelijk hoog staat, te zaaien. Loonbedrijf Hut uit Zeewolde heeft hier een oplossing voor gevonden met hun aangepaste Kverneland Optima V.
“Een tijdje geleden werden we gebeld door een melkveehouder bij ons uit de omgeving”, vertelt Stefan Hut van Loonbedrijf Hut. “Ze wilden graag stokbonen tussen de mais zaaien, maar kwamen er zelf niet uit. Wij hebben hier een geschikte machine voor staan, dus zijn aan de slag gegaan.”
Kverneland-zaaimachine
Loonbedrijf Hut maakt sinds begin dit jaar gebruik van een Kverneland Optima V voor het zaaien van bonen, (suiker)mais en pompoenen. De zaaimachine kan op verschillende rij-afstanden werken, van dertig tot tachtig centimeter. Dankzij een hydraulische aandrijving kan de machine ook achter een kopeg worden geplaatst, waardoor er in één werkgang kan worden gewerkt. Daarnaast maken een elektrische aandrijving en het ontbreken van een aandrijfwiel het mogelijk om tussen de maisrijen te werken.
In de werkplaats laste de loonwerker een verstekblok in elkaar, waardoor de zaaimachine 37,5 centimeter uit het midden loopt, terwijl de trekker in de maisrijen kan blijven rijden. Op deze manier kan er gemakkelijk tussen de mais worden gezaaid, dat al ruim een halve meter hoog staat.
Met een aangepaste Kverneland Optima V zaait Loonbedrijf Hut tussen de rijen.
Proef met zaaien
Hut heeft deze techniek dit jaar op twee melkveebedrijven toegepast. Het ene perceel is volvelds ingezaaid, waarbij de machine zes rijen tegelijkertijd zaait. Op het andere perceel is om en om ingezaaid. “Dit was een vraag vanuit de melkveehouder. Hij koos ervoor om op zeven hectare, in plaats van drie, stokbonen te zaaien, maar dan niet in elke rij. Hij denkt namelijk dat de stokbonen misschien ervoor zullen zorgen dat de mais licht tekort komt.”
Het zaaien is begin juni uitgevoerd. Volgens de melkveehouders komen de stokbonen goed op en heeft dit gewas weinig nodig qua mestgift. Inmiddels zijn de bonen omhoog geklommen via de mais. Eind van het jaar zal duidelijk worden welke zaaitechniek het beste heeft gewerkt. Het verstekblok en de Kverneland-zaaimachine staan in ieder geval klaar om volgend jaar weer aan de slag te gaan.
Begin september zijn de stokbonen om de maisstengels heen gedraaid.
Over het loonbedrijf
Loonbedrijf Hut voert agrarisch loonwerk uit in Zuidelijk-Flevoland. Stefan Hut richt zich met name op de melkveehouderij. Daarnaast heeft het loonbedrijf ook een akkerbouwtak en voert transportwerkzaamheden uit.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Stefan Hut