De 39 onderzoeks- en demonstratiebedrijven zijn het middelpunt van Netwerk Praktijkbedrijven. Een gevarieerde en betrokken groep melkveehouders met verschillen in intensiteit, grondsoort en bedrijfsvoering die gaan voor minder ammoniak én methaan. De manier waarop zij ammoniak- en methaanemissies verlagen is echter voor ieder bedrijf verschillend. Demonstratiebedrijf Marten de Jong vertelt over zijn aanpak.
Wat heb je het afgelopen jaar gedaan om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
“Wij hebben de ammoniakemissie omlaag kunnen krijgen door de vier reductiedoelen uit te voeren. We hebben het Ruw Eiwit in het rantsoen onder de 150 gebracht en het aantal stuks jongvee tot onder de vijf per tien melkkoeien. Verder hebben we tijdens het sleepslangbemesten heel veel water toegevoegd, met een verhouding van ongeveer 50 procent. Ook hebben we de roostervloeren met grote regelmaat aangeschoven en zo schoner gehouden. Met deze stappen hebben wij een hele slag gemaakt in reductie, met behoud van een redelijke melkproductie en weidevogels op onze huiskavel. Ik noem de weidevogels, omdat we alle soorten van weidevogelbeheer hebben.”
“De laatste week van juni hebben wij een derde van onze voorraad kuilgras met warm zomerweer binnengehaald. Dit is gezond kuilgras met een drogestofpercentage rond de 50 procent en zonder hoog ruw eiwitgehalte. De methaanemissie reduceren is niet gemakkelijk, daar gaan we dit jaar mee aan de slag.”
Hoe ging dit / hoe is dit bevallen?
“Om met de ammoniakreductie aan de gang te gaan viel ons mee. Onbewust zijn we net als veel collega’s al op de goede weg. Het methaan is daarentegen lastig voor ons. We voeren veel ‘energie’ door middel van bietenpulp. Bietenpulp heeft net als alle andere energiegrondstoffen een hoge emissiefactor. Cijfermatig krijg je dan een hoge methaanemissie.”
Wat doe je dit jaar om ammoniak- en methaanemissies te verlagen?
“Om de ammoniak reductiedoelstelling van 2025 te halen zetten we het huidige beleid voort en letten we erop dat het p-gehalte in de brok niet te hoog wordt. Met het methaan gaan we actief aan de gang. Zo hebben we de aankoop van bietenpulp met een derde verkleind, en we letten op de emissiefactor van de grondstoffen die in het krachtvoer zitten.”
“Alle erfbetreders die hier komen leveren een bijdrage. Of het nu gaat om grasgebruik, de aankoop van voer, of diergezondheid, iedere adviseur heeft zijn rol om ons met die reductiedoelstelling te helpen.”
Wat is hierbij je grootste uitdaging?
“Onze manier van boeren voorzetten, met veel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer om de weidevogels te behouden, uiteindelijk kuikens vliegvlug te zien worden, de voermaatregelen nakomen, en te zorgen dat we met het huidige ureum van 10 nog knap kunnen blijven melken met voldoende opbrengsten. Dat zijn onze uitdagingen de komende jaren.”
Vanaf 2022 aan de slag – eerste focus op ammoniak
“Het doel van Netwerk Praktijkbedrijven is -30% ammoniak- en methaanemissies in 2025, ten opzichte van 2020. Het eerste projectjaar (2021) was voor de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven een ‘inregeljaar’. De deelnemers zijn in dit jaar nog niet aan de slag gegaan met de maatregelen. In 2022 zijn zij actief gestart met het volgen van het routeplan. Daarbij lag de eerste focus op ammoniak, omdat daar de meeste kennis van beschikbaar is. In 2022 werd dus nog niet bewust gestuurd op het verlagen van methaanemissie.”
Bron: Verantwoorde Veehouderij