Op het Landgoed Biljoen, gelegen tussen de Veluwe en de IJssel, werkt biologische melkveehouder Wilco samen met een toegewijd team van vrijwilligers aan natuurbehoud. Wilco is lid van FrieslandCampina en pacht 60 hectare grond van het Gelders Landschap. Samen met enthousiaste vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet hij zich in voor het behoud en de verbetering van het lokale landschap, waarvan zowel de natuur als de samenleving profiteren.
FrieslandCampina ondersteunt deze waardevolle initiatieven en ziet de samenwerking tussen melkveehouders en vrijwilligers als een inspiratiebron voor duurzame landbouw en gemeenschapsontwikkeling.
Takkenrillen en een bijenbosje voor de biodiversiteit
Een van de vele initiatieven die Wilco en zijn vrijwilligers hebben ondernomen, is het aanleggen van takkenrillen, waarbij wilgentakken tussen palen worden opgestapeld.”Zo’n takkenril heeft veel aantrekkingskracht op vogels, die er bescherming zoeken en er graag nestjes in maken. In de winter bieden de rillen schuilplaatsen voor allerlei kleine beestjes.”
Eind vorig jaar hebben Wilco en zijn team een hoogstamboomgaard aangeplant. Ook wordt er binnenkort een bijenbosje aangelegd om wilde bijen en andere insecten van voedsel te voorzien, vooral in periodes dat de fruitbomen niet bloeien. “Als de wilde bijen geen nectar in de bloesems van de boomgaard kunnen vinden, hebben ze toch voedsel,” legt Wilco uit.
Voederhagen voor gezonde koeien
Daarnaast hebben Wilco en zijn team plannen om voederhagen aan te leggen. “De wortels van de struiken in de voederhaag nemen mineralen op uit de diepere lagen van de grond, zoals selenium,” aldus Wilco. “Als de koeien de bladeren en takjes eten, krijgen ze die mineralen binnen. Dit draagt bij aan hun voeding en ik hoef de takken niet meer te snoeien!”
Educatie en gemeenschapsbetrokkenheid
Wilco en Wim organiseren regelmatig educatieve evenementen en nodigen schoolklassen uit om de boerderij te bezoeken. “Laatst bekeken 182 mensen in onze stal een film over de verbinding tussen landbouw en natuur,” vertelt Wilco enthousiast. “Door de contacten met de gemeenschap kunnen mensen zelf ontdekken dat werken op een boerenbedrijf vooral samenwerken is.”
Toekomstgerichte landbouw en verbetering van het landschap
Wilco kijkt hoopvol naar de toekomst. “Hopelijk kunnen we op deze manier blijven boeren, met onze vrijwilligers als onmisbare schakel. Dit is goed voor de biodiversiteit, het landschap en de relatie met de samenleving. De samenwerking tussen natuur en landbouw is echt belangrijk. Door een sterke band tussen de boer en de lokale gemeenschap leer je elkaar waarderen en werken we samen aan een duurzame toekomst.”
Bron: FrieslandCampina