Afgelopen najaar werd de ProSquare LPX geïntroduceerd. Sindsdien hebben al vele melkveehouders ervaren wat deze tepelvoering voor hun automatische melksysteem en de uiergezondheid op hun bedrijf kan betekenen.
Recent heeft de ontwikkelaar van deze tepelvoering, Lenny Petersson van IBA, verschillende veehouders die onlangs zijn overgeschakeld op de ProSquare LPX bezocht. Er werden niet alleen ervaringen gedeeld maar de veehouders werden ook voorzien van waardevolle adviezen en tips.
Meer melkingen, minder speenpuntvereelting
De ProSquare LPX tepelvoering zorgt voor een hogere melksnelheid waardoor er meer ruimte ontstaat op de robot. Afhankelijk van de bedrijfssituatie kan dit leiden tot meer bezoeken aan de robot. Door de werking van de vierkante schacht worden de spenen en met name de speenpunten beter gemasseerd en ontstaat er minder speenpuntvereelting. Ook in de VS is de ProSquare LPX aan een flinke opmars bezig op bedrijven met een automatisch melksysteem. Ook hier zien veehouders dat de koeien graag naar de robots komen en de vierkante tepelvoeringen goed lijken te accepteren.
Grafiek 1: praktijkvoorbeeld van stijging melksnelheid na ingebruikname ProSquare LPX
Belang van melkprocedure
Naast verschillende robotbedrijven heeft Lenny Petersson ook veehouders met een gangbaar melksysteem bezocht. Hij besteedde niet alleen veel aandacht aan de melktechniek maar stond ook uitgebreid stil bij de melkprocedures. Het uiteindelijke doel is de koeien zo goed mogelijk te melken met behoud van een goede speenconditie en een verbetering van de uiergezondheid. Een wachttijd van 60 tot 90 seconden tussen voorbehandelen en aansluiten is zowel bij robotmelken als een gangbaar melksysteem een belangrijke voorwaarde.