Wat is sorghum? Welke types zijn er? Hoe teel je het gewas en hoe werkt een sorghum-mais mengteelt? Er is een groeiende interesse om dit gewas toe te passen in het bouwplan. Door de verplichting van een rustgewas op zand- en lössgrond komt een mengteelt met en mais ook steeds meer onder de aandacht van telers. De combinatie van deze gewassen biedt kansen voor melkveehouders.
Roy Kuenen is product manager ruwvoer bij DSV zaden Nederland en heeft veel ervaring met sorghumteelt. Hij deelt zijn kennis met praktische tips en handvatten tijdens deze gratis webinar.
Mengteelt met sorghum als rustgewast
Sinds 2023 is het telen van een rustgewas een onderwerp waar veehouders en akkerbouwers zich druk mee bezig houden. Enerzijds is er het GLB waarin het rustgewas een optie is om invulling te geven aan de eco-regeling. Anderzijds geldt op zand- en lössgronden de verplichting om een rustgewas mee te nemen in de gewasrotatie. Sorghum kan als rustgewas worden ingezet.
Voor het verplichte rustgewas op zand- en lössgrond mag ook een mengteelt van sorghum en mais worden toegepast. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat er op het land minimaal twee derde sorghum aanwezig dient te zijn. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden op percelen die verder van huis liggen waar normaal gesproken mais geteeld wordt.
Een mengteelt van sorghum en mais zorgt voor hoge opbrengst, veel zetmeel en goede droogtetolerantie. De gewassen lijken in verschillende opzichten op elkaar. Het gewas heeft in verhouding een tragere beginontwikkeling dan mais. Maar de planten groeien langer door en ervaren geen concurrentie van de mais waardoor beide gewassen volledig zijn ontwikkeld tijdens de oogst.
Volg de gratis webinar
- Datum: dinsdag 27 februari 2024
- Tijd: 13.00-14.00 uur
- Aanmelden: via deze link
Bron: DSV Zaden