Met Lakeside Holsteins deed de familie Van Vliet uit Zeewolde tussen 2008 en 2018 fanatiek mee in de topfokkerij. Nog steeds wordt goede genetica op het bedrijf belangrijk gevonden. Maar nu ligt het accent vooral op het fokken van de ideale boerenkoe. En die rietjes bestellen ze gemakkelijk via een webshop. “Een sterke, gezonde koe, met een goed uier en mooie benen”, vertelt Sjoerd van Vliet. “Bij de stierkeuze vind ik ook de prijs-kwaliteitsverhouding belangrijk.”
De familie Van Vliet heeft in Zeewolde op 116 hectare een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. In de 24-stands carrousel-melkstal worden twee keer daags zo’n 130 melkkoeien gemolken. Ook het bijbehorend jongvee is op het bedrijf te vinden.
De jongste kalveren worden sinds zo’n vijf jaar buiten in iglo’s gehuisvest. “Dat is een goede stap geweest. We merken dat de kalveren het een stuk beter doen dan toen we ze in de jongveestal huisvestten. Dit terwijl we daar de boel ook echt wel voor elkaar hebben. Bovendien werkt het prettig en je krijgt er makkere dieren door”, vertelt Sjoerd van Vliet die samen met zijn ouders en broer het bedrijf runt. Sjoerd richt zich met name op de melkveetak, zijn broer heeft meer akkerbouwbloed.
Goede gebruikskoeien
Het melkveebedrijf van Van Vliet is bekend van het Lakeside Holstein-fokprogramma van vader André van Vliet. Zelf maakte Sjoerd van Vliet furore met het Lakeside Upstream-programma. “Een uit de hand gelopen hobby”, vertelt de jonge veehouder. “Uit een pink die ik op mijn zestiende kocht, spoelde ik embryo’s die ik weer verkocht. Van het geld dat ik verdiende aan die embryo’s kocht ik embryo’s bij een collegafokker en daaruit werd de bekende Red Range geboren.
Nadat ze lang meedraaiden zette de familie Van Vliet de topfokkerij op een lager pitje en ging zich meer richten op goede gebruikskoeien. “Het blijft leuk hoor, als je een veilingcatalogus bekijkt en je ziet weer de naam Lakeside staan. Daar zijn we heel trots op. Maar nu hebben we andere keuzes gemaakt. We hebben nog wel wat keuringsspul, maar dat is hobby. Uitgangspunt is nu vooral een sterke, gezonde koe met een mooi uier en goede benen. Een iets kleinere, maar functionele koe. Er mag ook nog wel wat franje aan zitten. We zien nu dat dit zijn vruchten afwerpt. De afgelopen twee jaar hebben we twee keer een 100.000 liter-koe gehad. Daarvoor was de laatste keer in 1997. Ons fokdoel is nu gericht op verhogen van de levensduur en verhogen van het eiwitgehalte.”
“Het mooie vind ik dat ook de gesekste prijzen er meteen bij staan”
“Ook melksnelheid is belangrijk. Die moet niet onder de honderd liggen. Ze kunnen bij ons namelijk geen rondje extra draaien in de carrousel”, aldus Van Vliet. De gemiddelde melkproductie op het bedrijf ligt op 10.800 kilogram, met 4,45 procent vet en 3,60 procent eiwit. “Qua aantal liters en gehaltes zijn we er flink op vooruitgegaan. We hebben veel minder vaarzen aan de melk doordat we koeien langer aanhouden”, geeft Van Vliet als oorzaak.
Zwartbont, roodbont en een klein beetje Brown Swiss
De melkveestapel bestaat voor een kleine zeventig procent uit zwartbonte en een kleine dertig procent uit roodbonte koeien. Daarnaast loopt er een aantal zuivere Brown Swiss-koeien tussen. “Dat is ooit toevallig ontstaan”, vertelt Van Vliet.
“Je wilt eens een keer iets anders proberen. Ik kon twee Brown Swiss-kalveren kopen en hapte toe. Als koe deden ze het goed. Ze hadden hoge gehaltes, sterke klauwen. De eerste jaren heb ik ze met gesekst sperma geïnsemineerd waardoor ik regelmatig een aantal nakomelingen aan de melk kreeg. Ze geven iets minder melk dan een Holstein, maar qua formaat passen ze er goed tussen. Ze hebben dezelfde afmetingen als Holsteins. Je houdt er bij de slacht ook wat aan over, waardoor je het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jersey, niet alleen hoeft te verdienen met de melk.”
Twee keer per week diepstrooiselboxen vullen met stropellets
De melkkoeien liggen in de stal in diepstrooiselboxen, die via een buizensysteem met vijzel elke twee weken worden bijgevuld met stropellets. Als de pellets in aanraking komen met vocht vallen ze uit elkaar waardoor er een mooi ligbed ontstaat. Twee keer daags met de hark erdoor is genoeg om een droog en comfortabel ligbed te creëren. “Het is wel iets duurder dan andere boxvullingen, maar ik wil niet meer zonder. Sinds we deze pellets gebruiken, hebben we amper uierontstekingen”, aldus Van Vliet.
Voor elke paring een geschikte stier
De melkveehouder koopt de meeste rietjes in bij AI Total. “Meest gebruikte stieren zijn momenteel EQ, El Grande, Arrow (voor exterieur), Mombassa, Mitchell, Andy Red en Saturn”, somt Van Vliet op. “Het mooie bij AI Total vind ik dat je kunt kiezen uit stieren uit wel zeven of acht landen. Voor elk segment zit er wel wat tussen. Voor elke paring kan ik wel een stier vinden. Het AiDol-programma helpt hier ook goed bij.”
Rietjes bestellen via webshop
De melkveehouder maakt voor het bestellen van de rietjes graag gebruik van de webshop van AI Total. “Ik kan dan handig vergelijken en sorteren. Ik sorteer bijvoorbeeld wel eens op kruisligging en op beenstand. Je kunt ook meteen selecteren op prijs. Als stieren even goed zijn, kies ik niet voor de duurdere. Over het algemeen is de prijs-kwaliteitsverhouding van AI Total sowieso top. Het mooie vind ik ook dat de gesekste prijzen er meteen bij staan en dat je daar ook op kunt sorteren.” De melkveehouder vertelt de ene keer meer rietjes tegelijk te bestellen dan de andere keer.
Webshop AI Total ‘een ware snoepwinkel’
“Soms heb je echt wat nodig. Bijvoorbeeld bij een hoge pink bestel je drie rietjes voor een spoeling. Maar vaak bestel ik een voorraadje. Als ik minder dan twintig rietjes in het vat heb, doe ik weer een bestelling.” De melkveehouder kijkt graag op de site van AI Total en ziet de webshop als een ware snoepwinkel. “Zie ik tussendoor weer een mooie stier langskomen, dan noteer ik die en zit ‘ie de volgende keer bij de bestelling.”
Als een koe geïnsemineerd moet worden pakt de melkveehouder de map met genomics, MPR-uitslagen en bedrijfsinspectierapporten erbij. Soms heeft hij specifiek voor een koe een rietje gekocht. Maar meestal is het een kwestie van kijken welke stier uit het vat op dat moment het beste past. “Maar uitgangspunt is wel zoveel mogelijk rood op rood en zwart op zwart.”
Zelf een kijkje nemen op de webshop van AI Total?
AI Total is een dynamische fokkerijorganisatie die graag samen met u de uitdagingen aangaat richting toekomst. Neem zelf een kijkje in de webshop en ontvang 10% korting op alle reguliere stierengenetica met code Welkom10.
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst en beeld: Gerben Hofman