Elke veehouder wil graag een gezonde veestapel die onder alle omstandigheden goed kan produceren. Eén van de voornaamste voorwaarden voor een gezonde koe is de gezondheid van haar klauwen. Regelmatige klauwverzorging, een schone leefomgeving en een uitgebalanceerd dieet vormen hierin de basis.
Een goed dieet zorgt voor een goede penswerking en dit draagt weer bij aan een goede en soepele hoornkwaliteit. Een goede conditie bij het afkalven (3.5-4) en het conditieverlies na het afkalven beperken tot 1 pt. verkleint de kans op het optreden van zoolzweren en bevordert de vruchtbaarheid.
Gevolgen van klauwproblemen
Klauwaandoeningen kosten de veehouders jaarlijks duizenden euro’s en zijn alleen daarom al de moeite waard om te voorkomen. Wanneer koeien klauwproblemen hebben, worden ze minder mobiel.
Onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat het tijdig toepassen van een blokje onder de gezonde klauw en een pijnstiller bevorderlijk zijn voor het snelle herstel van de koe. Natuurlijk is het nog beter om zoolzweren te voorkomen, omdat een koe met een zoolzweer een volgende lactatie veel makkelijker opnieuw een zweer kan krijgen.
1 à 2 lactaties langer met sterke klauwen
Koeien zonder klauwproblemen gaan gemiddeld 1 à 2 lactaties langer mee. Minder klauwproblemen begint met goede klauwhoornkwaliteit en een goed rantsoen met een juiste mineralen- en biotinevoorziening. Andere positief bijdragende factoren zijn het gebruik van een rubberen toplaag op de loopvloer en een gesloten bedrijfsvoering met minder competitief gedrag.
Bron: GD