De tijd dat de droogstaande koeien een vergeten groepje leek, is al lang en breed voorbij. Toch kunnen veel melkveehouders in deze belangrijke periode nog wel wat zaken optimaliseren. Rundveespecialisten Dirk Roelants (Alltech) en Vincent van Dongen (Heemskerk) gaven tips en adviezen bij droogstand in een workshop op de open dag van Heemskerk Dairy op 15 september.
Het eerste advies van de specialisten van Alltech en Heemskerk gaat over de lengte van de droogstand. “De optimale droogstandsperiode is voor een vaars acht weken en voor een koe zes weken. Een vaars heeft een langere droogstand nodig omdat het voor het dier de eerste keer is dat ze droog wordt gezet”, vertelt hij. “In de praktijk hoor ik wel eens dat een koe na de tweede keer afkalven moeilijk opstart. Dat kan komen door een te korte droogstand. Het ligt dan niet aan de koe, maar aan de boer.”
Juiste conditie aan het begin van de droogstand
Een goede conditie aan het begin van de droogstand is cruciaal. De rundveespecialist adviseert aan het begin van de droogstand een conditiescore 3, maar liever nog iets minder vet. “Zie je uitwendig vet, dan is de lever vaak ook vervet. Corrigeren in de droogstand is niet mogelijk. De conditie aan het begin van de droogstand is hetzelfde als de conditie bij afkalven.”
Volgens Roelants is het belangrijk dat koeien over de hele droogstand hetzelfde rantsoen krijgen, zowel de far off- als de close up-groep. “Dit is goed voor het bacterieleven in de pens. Zorg dat een koe in de droogstand zoveel mogelijk voer kan opnemen. Hoe meer drogestof ze vreten in de droogstand, hoe meer ze opnemen na afkalven. Dat is belangrijk om een negatieve energiebalans zoveel mogelijk te voorkomen.”
Reken uit wat je geeft
Een droogstandsrantsoen moet van Roelants en Van Dongen energie, eiwit en mineralen bevatten. “Reken het droogstandsrantsoen eens uit, zodat je weet wat je voert. Laat bestanddelen waarvan je de samenstelling niet weet onderzoeken. Stro bijvoorbeeld, kan afhankelijk van de herkomst enorm variëren in calciumgehalte, wat een risico op melkziekte betekent. Voer het droogstandsrantsoen door tot afkalven. Geef niet op het laatste moment voor afkalven het melkveerantsoen. Dan raken de koeien slomer. Na afkalven moeten ze juist gretig zijn op het melkveerantsoen.”
Huisvesting en introductie in koppel
Roelants geeft aan dat het belangrijk is stress te voorkomen in de droogstand. “Belangrijk is bijvoorbeeld overbezetting te voorkomen. Zorg dat bij de droogstaande koeien voor elke koe een ruime ligplaats is. Geef ze indien mogelijk bewegingsruimte middels een uitloop. Dan kunnen ze buiten liggen en binnen eten. Beweiden past in dit stadium rantsoentechnisch niet.”
Voor verplaatsen naar het strohok zijn er twee geschikte momenten: twee weken voor afkalven of als je twee pootjes ziet. Drachtige pinken kunnen het beste zes tot acht weken voor afkalven in de droogstaande groep worden geïntroduceerd. Volgens Roelants is het absoluut onverstandig om drachtige pinken bij de melkkoeien te laten lopen om ze te laten wennen. “Doe dit pas als ze afgekalfd hebben. Anders ben je voedingstechnisch onverstandig bezig.”
Tekst en beeld: Gerben Hofman