Regeneratieve Landbouw is een vorm van landbouw waarbij boeren een positieve bijdrage leveren aan uitkomsten op het gebied van natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en sociale omstandigheden. Om die uitkomsten te krijgen nemen boeren maatregelen zoals kruidenrijk grasland, niet-kerende grondbewerking en het gebruik van compost. Ook passen sommige boeren hun bedrijfssysteem aan met strokenteelt of voorjaarskalveren.
Wageningen Economic Research volgde in samenwerking met BO akkerbouw, COSUN, Rabobank, FrieslandCampina, Het Groene Brein, TIFN (Top Institute Food and Nutrition), Universiteit Utrecht, UvA en Wijland de afgelopen vier jaar een groep van achttien boeren, die zich voor kortere of langere tijd bezig hielden met regeneratieve landbouw. Deze veelzijdige bedrijven hebben verschillende maatregelen genomen om de gewenste regeneratieve uitkomsten te bereiken.
Het monitoren van deze uitkomsten bleek een uitdaging te zijn. De manier waarop de boeren dit proces hebben aangepakt kan inspiratie echter bieden voor andere boeren, die ook in de richting van regeneratieve landbouw willen stappen. Zo hebben sommige boeren in één keer een grote stap gezet, waar anderen juist klein begonnen.
Kansen en barrières
Het rapport geeft een uitgebreid en praktisch overzicht van regeneratieve landbouw in Nederland. Ook biedt het rapport inzicht in kansen en barrières voor regeneratieve landbouw. Zo werd duidelijk, dat een aantal bedrijven uit de praktijkgroep al gezien kan worden als een regeneratief bedrijf. Zij scoren op het gebied van inkomen en werkplezier al voldoende. Daarnaast zijn de ondernemers uit de huidige praktijkgroep over het algemeen zelf tot het inzicht gekomen, dat het anders moest. De impact van deze regeneratieve bedrijven zien helpt ondernemers om een beeld te krijgen van hoe het anders kan.
Verder is voor veel ‘gangbare’ ondernemers de stap naar een volledig regeneratieve bedrijfsvoering groot. Het toepassen van regeneratieve maatregelen vraagt om andere kennis en vaardigheden en gaat gepaard met onzekerheid en risico’s. Het is belangrijk voor zowel boeren als adviseurs om hen te ondersteunen bij het maken van plannen en het ontwikkelen van kennis over regeneratieve maatregelen.
Tot slot werd duidelijk, dat het een totaalbeeld is, dat hogere productprijzen en/of aanvullende verdiensten in ieder geval gewenst en vaak noodzakelijk zullen zijn om het nieuwe, meer regeneratieve systeem ook financieel/economisch rond te kunnen maken.
Pilot regeneratieve landbouw
Het onderzoek naar een regeneratieve Nederlandse landbouwsector gaat nu door met het pilot project ‘Verdien- en ontwikkelmodellen naar regeneratieve landbouw’. Deze pilot zal volgend jaar verdergaan als Re-Ge-NL.
Bron: WUR