Met de Bagging Machine kunnen de loonbedrijven J.M. van Vliet uit Ter Aar, Gebroeders Kok uit Bakkeveen en H.A.B.O. uit Noordeloos biomassa en voer in een slurf stoppen. Tijdens de BioVelddag op 5 juli 2023 op Aeres Farms in Dronten vertelden Hessel van der Meer van H.A.B.O. en adviseur ruwvoerteelt Christiaan Bondt over de voordelen van de Bagging Machine voor het maken van bokashi.
Verschil tussen compost en bokashi
Bokashi maken betekent feitelijk inkuilen van organische stof zodat het fermenteert tot een meststof. Hiervoor worden micro-organismen toegevoegd aan het product. “Verschil tussen bokashi maken en composteren is dat je bij bokashi ook de energie in het product houdt. De temperatuur komt namelijk niet boven de veertig graden uit. De energie komt beschikbaar voor het bodemleven. Je geeft dus mineralen én energie. Tijdens het bokashi-proces gaat ook geen CO2 verloren, daar waar dat bij composteren wel gebeurt”, legt Christiaan Bondt uit.
Bagging Machine geeft gemak en zekerheid bij bokashi-proces
Belangrijk bij het bokashi-proces is een zuurstofarme omgeving. “Het was altijd veel gedoe om dit te regelen”, vertelt Hessel van der Meer. Veel werk, plastic en grote kans op mislukking. De Bagging Machine maakt het een stuk makkelijker. Inslurven is ideaal voor bokashi. Het ligt er netjes bij en je hebt geen verlies en vervuiling door perssappen.”
Zo werkt de Bagging Machine
De Bagging Machine kan ongeveer vijftig ton per uur inslurven. Een DAF-motor van 540 pk drijft het geheel aan. Deze speciale machine wordt gevoed door de stortbak te vullen. Het product gaat via de bodemketting omhoog, valt dan naar beneden en wordt door de rotor fijn gemaakt en met 150 bar tegendruk in de slurf geperst. Daarbij worden kleimineralen en zeeschelpenkalk toegevoegd voor de mineralenvoorziening en om de pH te reguleren op 6 à 7. Via sproeiers wordt er een vloeistof met bacteriën toegevoegd. Na verloop van tijd verandert het product egaal in bokashi.
Makkelijk te verplaatsen
De Bagging Machine is een unieke machine die in het hele land te zien is. De meeste werkzaamheden worden gedaan voor akkerbouwers, melkveehouders, geitenhouders en gemeentes. De machine is zo ontworpen dat deze gemakkelijk te verplaatsen is. Voor transport worden de rupsen opgetrokken, waarna de machine als oplegger met de vrachtwagen is mee te nemen.
Tekst en beeld: Gerben Hofman tijdens de Biovelddag