De winnaars van de Agroscoopbokaal 2020 zijn bekend. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd.
Agroscoopbokalen
ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema dit jaar is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2020 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, willen ForFarmers en Reudink ook andere boeren inspireren.
Winnaar melkveesector
Familie Sleiderink uit Beuningen (Ov.)
Deze familie wint de Agroscoopbokaal Melkvee omdat zij met hun 100 melkkoeien over het jaar 2019 de hoogste stijging in kilogrammen vet en eiwit hebben gerealiseerd: maar liefst 59 kilogram met een stijging van +0,10% vet en +0,08% eiwit bij een stijgende melkproductie. Sturen op meer kilogrammen vet en eiwit is strategisch een goede zet: het levert onder de streep meer melkgeld op en heeft geen consequenties voor de fosfaatklasse-indeling. Melkveehouder Harry Sleiderink en zijn schoonzoon Bert begonnen 2019 met een duidelijke doelstelling: het verhogen van de productie. Samen met melkveespecialist Stuart Knowles is een plan van aanpak gemaakt. De bedrijfsvoering werd geoptimaliseerd: strak sturen op een rantsoen voor hoge prestaties, een verbeterd voermengproces – waardoor minder selectie aan het voerhek plaatsvindt -, extra hittestressmaatregelen en focus op goede klauwgezondheid hebben onder andere geleid tot dit knappe resultaat. “Harry en Bert zijn fanatiek en staan open voor nieuwe ideeën”, vertelt melkveespecialist Stuart Knowles, “De ondernemers leggen de lat altijd hoog, dat wordt nu beloond.”
Winnaar vleesveesector
Rosékalverbedrijf Beenen uit Holthone (Ov.)
Het bedrijf wordt gerund door Rudi en Leentje, Richard en Lorianne en Jeroen en Liset Beenen. Het vleesveebedrijf telt 550 opfok- en 1.100 afmestplaatsen. In het kader van diergezondheid, vinden de opfok en afmest van de kalveren hier heel bewust op één bedrijf (gesloten bedrijfsvoering) plaats. Het bedrijf is helemaal klaar voor de toekomst. De opfokstal heeft veel licht en frisse lucht en beschikt over vloerverwarming, betonroosters met rubbermatten en mestschuiven die de mest uit de stal brengen. Dit zorgt voor ammoniakreductie. Verder worden de stallen verwarmd via een palletkachel en hangt er ledverlichting. In 2019 zijn de daken van de stallen voorzien van zonnepanelen, die maar liefst 100 huishoudens in de omgeving van stroom voorzien. De ondernemers werken bovendien op een bijzondere manier samen met twee akkerbouwers in de regio: Beenen levert de mest voor de akkerbouwgronden en ontvangt snijmais. En de volgende generatie vleesveehouders staat al klaar: zonen Richard en Jeroen zijn met hun moderne bedrijf goed voorbereid op de toekomst!
Winnaar melkgeitensector
Jan en Jeannette van de Ven uit Oirschot (N-Br.)
Hier melken ze 1.600 geiten op hun bedrijf 4Vennekeshoeve. Zij winnen dit jaar de Agroscoopbokaal omdat zij op alle vlakken een duurzame bedrijfsvoering hanteren. Dit begint op het land, waar ze de ruwvoerteelt voortdurend optimaliseren en hiermee het krachtvoerverbruik weten terug te dringen. Op het kengetal ‘kosten krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg melk’ scoren ze hoog in Agroscoop. Zorgvuldig omgaan met je dieren, goed dierenwelzijn, is de rode draad op 4Vennekeshoeve. Geitenspecialist René van de Gevel: “Jan en Jeannette begonnen als één van de eerste geitenhouders met het duurmelken van geiten: een melkgeit minder vaak laten lammeren. Dit komt de gezondheid van het dier ten goede. Verder houden ze alle lammeren die op het bedrijf geboren worden. De geitenlammeren worden melkgeiten en voor de bokken hanteren ze een vast regime: een deel blijft vier weken, een deel mesten ze af tot een leeftijd van vier maanden (rosébokken) en een deel wordt ingezet voor de fokkerij. Deze gesloten bedrijfsvoering resulteert in een gezonde veestapel waardoor er bijna geen medicatie nodig is.”
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze cijfers, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.
Bron: ForFarmers