Bij de prestigieuze Frankfurt Trophy-wedstrijd heeft de Brabantse Schone-kaas de hoogste onderscheiding Grand Gold gewonnen. Uit een verkiezing van 380 kazen is de kaas van de kleine boerencoöperatie rondom het gebied van de Loonse en Drunense Duinen als beste Nederlandse kaas beoordeeld. En dat, terwijl de kaas pas een jaar op de markt is.
De kaas en het mooie landschap versterken elkaar
Vol trots snijden de boeren-bestuursleden van de zuivelcoöperatie een nieuwe Brabantse Schone aan. “Ik moest even in mijn arm knijpen toen ik de mail binnen zag komen”, zegt voorzitter van de lokale zuivelcoöperatie en tevens melkveehouder Mari van Drunen uit Drunen. “Bijna twee jaar geleden is onze coöperatie opgericht met als doel dat de boeren hun zorg voor het gebied rondom onze kwetsbare duinen meer zichtbaar maken,” vertelt Mari.
“Alle boeren hebben hart voor het gebied. Met de verkoop van deze landschapskaas wordt een deel van de winst geïnvesteerd in het behoud van het landschap. Vorig jaar hebben we bloemenrijke akkerranden aangelegd. Zo kijken we ieder jaar wat we voor het landschap doen. Dat onze kaas nu zo in de prijzen valt, zegt bovendien dat onze kaas ook nog eens bijzonder lekker smaakt.” En zo is het verhaal compleet: de boer, de kaas en het mooie landschap versterken elkaar.
Brabantse kaas in zijn schoonste vorm
“De Brabantse Schone is een heel bijzondere kaas”, zegt zijn collega-boer Paul Hazenberg. “Hij wordt zonder kleurstoffen of smaakstoffen bereid en de korst is eetbaar, wat voor een Nederlandse kaas bijzonder is. Hij is heel romig en heeft een iets nootachtige smaak. Kortom, heel geschikt voor bij de borrel en als smaakmaker in de fondue.”
Melkveehouder Peter van der Laar, betrokken bij de coöperatie vanaf het eerste uur, is trots op de kaasmaker en op de boeren: “Onze 14 aangesloten boerenbedrijven zijn allemaal gezinsbedrijven die hand in hand met de natuur boeren. We produceren bijzonder goeie melk volgens onze kaasmaker. Dat proef je terug in de Brabantse Schone. De samenstelling van de grond in het gebied zorgt namelijk voor een calciumrijke melk. Door de ambachtelijke verwerking van de niet-afgeroomde melk blijven voedingsstoffen behouden en krijgt de kaas zijn karakteristieke volle smaak.”
Blije boeren
Alle boeren zijn nauw betrokken bij de coöperatie, ieder met zijn eigen rol. De één zorgt voor de planning van de kaas, de ander levert het uit en weer iemand anders houdt de kwaliteit in de gaten. De boeren staan om de beurt allemaal in winkels en op markten in de regio om hun kaas te laten proeven. Nu ze deze prijs hebben gewonnen, kunnen ze de kaas misschien wel op meer plaatsen gaan tegenkomen, denkt voorzitter Mari. “Samen zijn we trots om deze kaas terug te zien in de winkels. Daar worden we als boeren heel blij van,” besluit hij.
Probeer nu
De Brabantse Schone is op vele plekken in de streek verkrijgbaar, op de website kun je het verkooppunt bij jou in de buurt vinden en is alles over de bijzondere boeren en hun speciale kazen te lezen.
Bron: Brabants Duingoed