Wanneer we praten over een ‘goede melkveehouder’ is het eerste waar men naar kijkt vaak de productie per koe. Iemand die veel melk produceert zal automatisch ook wel goed verdienen wordt vaak gedacht. Maar is deze gedachtegang wel juist? Is het zo dat een melkveehouder die meer dan 10.000 liter melkt per koe automatisch meer verdient dan zijn collega met een melkproductieniveau van 9.000 liter per koe per jaar? Wordt het belang van een hoge productie overschat? En moeten we vaker kijken naar het kengetal ruwvoermelk?
Uit de Liba-boekhouding hebben we een analyse gemaakt van de afgelopen vier jaar om te kijken hoe groot het verband is tussen de twee variabelen ‘melkproductie per koe’ en ‘saldo per koe’ (grafieken 1 t/m 4). De melkproductie drukken we uit in liter meetmelk per koe (FPCM) per jaar en het saldo hebben we berekend bij een melkprijs van 32 cent per liter meetmelk om zo de grafieken over jaren heen te kunnen vergelijken.
Het belang van ruwvoer en het kengetal ruwvoermelk
Naast de analyse met de totale melkproductie deden we ook een analyse met het kengetal ‘ruwvoermelk’. Dit zijn de liters melk die u als melkveehouder produceert uit ruwvoer. Ruwvoermelk berekenen we als volgt: liters FPCM per koe – (1,35 x kg krachtvoer per koe). Onder het krachtvoer vallen ook de bijproducten die worden teruggerekend naar 90 procent drogestof.
Hier zien we dat in 2018 en 2019 ruwvoermelk nog helemaal niet zo sterk correleert met het saldo (grafieken 5 en 6). In 2020 valt plots op dat de correlatie verdubbeld is en ook in 2021 blijft de waarde hoger (grafieken 7 en 8). Deze correlatie valt samen met een hoge krachtvoerprijs waarbij melk maken uit ruwvoer meer loont.
Er is dus een sterker verband tussen de ‘ruwvoermelkproductie per koe’ en het ‘saldo per koe’, dan tussen de ‘melkproductie’ en het ‘saldo per koe’. Met de huidige hoge voerprijzen is de verwachting dat het verband tussen ruwvoermelk en saldo nog hoger is geworden. Dit zal tot uiting komen in de nieuwe boekhouduitslagen waarover we u in toekomst kunnen berichten.
Het financiële belang van goed ruwvoer
Het percentage ruwvoermelk zegt heel veel over de kwaliteit van het ruwvoer en zoals uit de grafieken blijkt loont het steeds meer om veel melk te halen uit ruwvoer. Hoe beter uw ruwvoer, hoe minder krachtvoer en bijproducten u nodig heeft om een goede productie te behalen. Met de stijgende krachtvoerprijzen van de afgelopen tijd loont het bovendien extra om uit goed ruwvoer te kunnen melken. In grafiek 9 is te zien dat de krachtvoerkosten de afgelopen jaren in verhouding jaarlijks een stuk harder stijgen dan de totale voerkosten. Het belang van een goed ruwvoermanagement wordt dus steeds groter.
Tekst: Hein Smolders
Beeld: Twan Wiermans
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?