Natuurinclusieve landbouw, duurzaam bodembeheer, eiwit van eigen land… er wordt veel over gepraat maar vaak gebeurt er weinig, is de ervaring van directeur Sjoerd Elgersma van Hofmeijer Loonwerkbedrijf uit Voorst. Daarom vatte het bedrijf zelf de koe bij de horens. Samen met agrariërs uit de omgeving nam Hofmeijer het voortouw bij de teelt van diverse eiwitrijke gewassen.
Werkzaamheden Hofmeijer Loonwerkbedrijf
“Als loonwerkbedrijf zijn we voortdurend bezig de dienstverlening aan te passen aan de veranderende omgeving. We doen bijvoorbeeld sinds een aantal jaren al veel aan circulair terreinbeheer”, vertelt Elgersma. Naast agrarische werkzaamheden is het bedrijf met Hofmeijer Civiel en Cultuurtechniek actief in grondverzet, civiele techniek, cultuurtechniek en de aanleg van sportvelden. In totaal zijn er zo’n vijftig mensen in dienst. Elgersma is als directeur verantwoordelijk voor het loonwerkbedrijf.
“Met elkaar moeten we kunnen zorgen voor meer biodiversiteit, minder stikstofuitstoot en vastleggen van koolstof.”
Het viel Elgersma de laatste jaren op dat veel gronden in de omgeving de landbouw uitgingen en in handen kwamen van terrein-beherende organisaties. “Dit is lang niet altijd een succes. Onderhoud van het landschap is in de beste handen bij de agrarische sector. Met elkaar moeten we kunnen zorgen voor meer biodiversiteit, minder stikstofuitstoot en vastleggen van koolstof. De vraag is alleen hoe en daar willen wij in meedenken. Dat kan alleen door te proberen en dat doen wij.”
Experiment met eiwitrijke gewassen
Elgersma besloot zelf te gaan experimenteren met de teelt van eiwitgewassen en wist daarvoor ruim negen hectare grond te pachten van de provincie Gelderland. Voorwaarde was dat er natuurinclusief op geteeld werd. Dit houdt in geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en aanleg van akkerranden voor de biodiversiteit.
Ondertussen was het initiatief van Hofmeijer ook Natuurmonumenten ter ore gekomen. “Van hen kon ik ook nog 4,5 hectare pachten. Het gaat hier om agrarische activiteiten deze moet je dus ook overlaten aan degenen die daar goed in zijn. Onder deze voorwaarde willen wij de verschillende partijen laten zien wat er mogelijk is en wat uiteindelijk ook het resultaat is.”
Proefveld met 22 eiwitrijke gewassen
Om te kijken hoe diverse eiwitgewassen het doen en dit ook aan anderen te laten zien, legde Hofmeijer dit jaar een proefveld aan met 22 verschillende eiwitgewassen. Op het veld bij Brummen verschenen onder ander andere sorghum, vezelhennep, luzerne, lupines en verschillende mengteelten, zoals mais met stokbonen, haver met erwten en bonen met wikke.
“Dit laat zien dat het onderwerp leeft.”
“Niet alles lukte, maar ook dat willen we laten zien. De bedoeling is dat ook praktische problemen bij het telen van nieuwe gewassen aan het licht komen.” Tijdens een demo-ochtend op 25 augustus konden belangstellenden de proefveldjes bekijken en kregen ze uitleg over de teelttechnische en voedertechnische aspecten van de diverse teelten. Zo’n 135 belangstellenden maakten hier gebruik van. “Dit laat zien dat het onderwerp leeft”, aldus Elgersma.
Tekst en beeld: Gerben Hofman
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?