In de nieuwe geïntegreerde teeltaanpak kijken we steeds meer naar voorkomen van ziekten, plagen en het vitaal houden van gewas en bodem. Een gewas dat groeit op een bodem in balans, heeft een grotere kans om vitaal te blijven en bij te dragen aan het rendement. Om dit te bereiken is onder andere samenstelling heel belangrijk.
Naast de capaciteit om mineralen te kunnen leveren, waarderen we ook de vochthuishouding. Percelen die structureel te nat of te droog zijn verstoren de ontwikkeling van een boom. Ook geeft een bodem in balans meer ruimte voor het bodemleven om zich te ontwikkelen. Het bodemleven is belangrijk om mineralen beschikbaar te maken voor het gewas; het helpt enorm in de structuur van een bodem.
Waar beginnen we met het verbeteren van de bodem?
Bodemverbetering vraagt een lange termijn aanpak. Verandering kost tijd. Aankomende maanden zijn perfect om de bodem goed te analyseren en plan van aanpak te maken voor verbeteringen. Structurele veranderingen vragen een meerjarige aanpak om tot verbetering te komen. Ga met de specialist in gesprek waar verbetert kan worden en start vandaag nog.
Om je op weg te helpen hebben we al een kleine opsomming gemaakt van oplossingen die aangewend kunnen worden om de bodem te verbeteren:
- Kalk / gips
- Compost / champost
- Dierlijke meststoffen
- Verbeterde opname met bijvoorbeeld Huminezuren
- Bodemleven voeden
- Diepwortelende rustgewassen (tussen 2 teelten in)
- Drainage
- Afwatering
Maatwerk
Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden voor verbeteringen. Welk doel streef je na en hoe gaan je dit bereiken? Er is geen universele aanpak voor bodemverbetering, dit vraagt maatwerk om tot de beste aanpak te komen.
Bron: Agrifirm