In een tijd van krap en duur ruwvoer heeft een onkruidbestrijding belangrijke voordelen
Door de droogte van afgelopen zomer zien we momenteel veel percelen grasland waarin teveel onkruid staat. Onkruiden als zuring en paardenbloem wortelen dieper dan het gras en krijgen daarom in droge periodes de overhand. Nu er op de meeste plaatsen voldoende regen is gevallen, zijn er weer groeizame omstandigheden ontstaan. De komende najaarsperiode is daarom prima geschikt om een onkruidbestrijding uit te voeren. Eigenlijk kan dit tot dat de temperaturen te laag worden. Voor zuring moet het overdag niet kouder zijn dan 13-14 graden. Voor overige onkruiden liever niet kouder dan een graad of 10.
Voordeel van een onkruidbestrijding dit najaar
Een belangrijk voordeel van onkruidbestrijding dit najaar is dat het gras na de bespuiting de tijd krijgt om de vrijgekomen plek van het onkruid weer op te vullen. Hier heeft u voordeel van bij de eerste snedes van het volgende jaar. Wachten tot volgend voorjaar kan natuurlijk ook maar dan hebben de onkruiden al voedingsstoffen en vocht gebruikt die beter door het gras hadden kunnen worden benut.
Behandeld grasland heeft 26% hogere drogestof opbrengst
Een aantal jaar geleden hebben we een proef uit laten voeren waarbij werd gekeken naar het effect van onkruidbestrijding op de drogestof opbrengst van grasland. Hier is van 3 snedes de versopbrengst en het drogestof gewicht bepaald. Hieruit bleek dat de gedeeltes die behandeld waren tegen onkruid een maar liefst 26% hogere drogestof opbrengst hadden dan onbehandeld. Dit verschil was nog groter dan wij verwacht hadden. Het verschil was voor ongeveer de helft te danken aan een hogere vers-gras opbrengst en voor de andere helft omdat er in gras meer droge stof zit dan in onkruid. In een tijd van krap en duur ruwvoer is dit een belangrijk voordeel van onkruidbestrijding.
Advies voor bestrijding zuring (en overige onkruiden)
Ons advies is om de percelen te controleren op onkruiddruk en indien nodig een correctie-bespuiting uit te voeren.
- 1,5 Tapir + 0,3 Starane Top per hectare of
- 1,5 Primstar + 0,5 Starane Top per hectare
- Zorg voor voldoende fris zuringblad (±30 cm). Een eerste bloeistengel is geen
probleem. - Spuit bij groeizame weersomstandigheden.
- Met deze mixen worden paardenbloemen, muur, herderstasjes, kruipende boterbloemen etc. ook goed bestreden.
- In plaats van Starane Top kan ook Jepolinex worden gebruikt.
Meer weten over de aanpak van zuring? Klik hier.
Nieuw: Renitar
Nieuw in grasland is het middel Renitar. Renitar is een combinatie van Primus en een nieuwe werkzame stof genaamd Arylex. Arylex heeft als voordeel dat het ook paarse dovenetel, hoenderbeet en fluitenkruid bestrijdt. Deze onkruiden waren tot dusver niet goed te bestrijden in grasland.
Een breedwerkende combinatie is bijvoorbeeld:
- 0,75 L Renitar + 0,4 L Starane Top per hectare (+ 1-1,5 L Jepolinex of Cirran)
Voor Renitar geldt 95% DRT (Drift Reducerende Technieken) op percelen die grenzen aan oppervlaktewater.
Meer weten over Renitar? Klik hier.
Nieuw in 2023: Biostimulant BlueN®
Volgend jaar kunt u voor het eerst gebruik maken van BlueN®. BlueN is een biostimulant die gewassen in staat stelt om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te binden. BlueN is ook geschikt voor grasland en mais.
Wilt u alvast meer weten over BlueN®? Klik hier of download de brochure BlueN® – de nieuwe biologische stikstofbron voor het gewas.