Sinds 15 jaar is er in Frankrijk een duidelijke opmars van Besnoitiose. Maar ook in landen waar de ziekte niet eerder voorkwam zijn besmette bedrijven gevonden, zoals in onze buurlanden Duitsland en België. Besnoitiose is al meer dan 100 jaar aanwezig in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk. Het komt in Zuid-Europa met name voor onder vleesvee, maar ook bij melkvee zijn gevallen bekend.
Besnoitiose wordt veroorzaakt door de parasiet Besnoita besnoiti. Bloedzuigende insecten verspreiden het. Een andere besmettingsroute is het hergebruik van injectienaalden. De gemiddelde tijd tussen de besmetting en uitbreken van de ziekte is dertien dagen, soms oplopend tot twee maanden.
Een besmetting is moeilijk te herkennen. Zo blijkt uit buitenlandse ervaringen dat minder dan een derde van de besmette dieren ook daadwerkelijk klinische verschijnselen vertoont. Het sterftecijfer is laag, namelijk lager dan 1 procent. Als een nieuwe besmetting in een koppel geïntroduceerd wordt kan 10 procent van de runderen besmet worden, waarbij deze binnen drie jaar hun economische waarde verliezen.
Het zijn voornamelijk oudere dieren die besmet worden, kalveren onder de zes maanden treft de ziekte zelden. Toch zijn besmettingen van kalveren jonger dan zeven maanden wel in verband gebracht met seropositieve koeien. Waarschijnlijk zijn deze kalveren tijdens de zoogperiode door de moeders besmet.
Symptomen
De eerste acute symptomen die op een besmetting wijzen zijn heel algemeen, namelijk een sloom dier dat slecht vreet, vermagert en hoge koorts krijgt. De tweede ontwikkelingsfase treedt vier tot acht weken na besmetting op. Pas dan ontstaan de cysten (holtes gevuld met vocht). Deze cysten zijn vooral te zien als witte puntjes op het hoornvlies of in het slijmvlies van de schede. Door de vermeerdering komen de parasieten in de bloedbaan terecht en kunnen er door vochtophoping verdikkingen in gewrichten optreden. Bij cysten vlak onder de huid ontstaan er verdikkingen waarop de haren uitvallen.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Besnoitiose komt op je bedrijf door import van vee en vliegen verspreiden het verder.
Wees daarom alert als u dieren importeert en controleer (of laat dit doen) op huidafwijkingen voordat de aankoop van kracht wordt. De meeste besmette dieren vertonen echter geen klinische verschijnselen. Daardoor kun je het paard van Troje onbedoeld binnenhalen.
Besnoitiose is niet te bestrijden met medicijnen. De enige manier om ervan af te komen is ervoor zorgen dat vliegen geen kans hebben. Voorzie weidend vee bij een besmetting op het bedrijf daarom van vliegenwerende oorflappen of gebruik pour-on-middelen.
Bron: GD Diergezondheid