Steeds meer melkveehouders kiezen er voor om te gaan melken met een melkrobot. Daarnaast zien we het aantal zomerdagen met temperaturen boven de 25 graden ook steeds verder toenemen. Hierdoor nemen het aantal bedrijven met een melkrobot, die te maken krijgen met de effecten van hittestress, toe.
Niet alleen tijdens de warme periode maar ook daarna loopt de koe extra risico op gezondheidsproblemen en productiedaling. Op het moment wanneer je als veehouder denkt dat je er redelijk door heen bent gekomen blijf dan alert, het risico is nog niet weg.
Pensgezondheid na hittestress
Ook na de hittestress is de pens nog niet direct weer gezond. Door de versnelde ademhaling tijdens hitte wordt er meer CO2 uitgeademd. Hierdoor stijgt de bloed-pH. De nieren gaan hierdoor bicarbonaat uitscheiden, om de bloed PH stabiel te houden Door de uitscheiding van bicarbonaat neemt de buffercapaciteit van het gehele lichaam én van de pens af.
Als de voeropname na een warmteperiode weer toeneemt, is de buffercapaciteit van de pens nog niet geheel hersteld, maar er wordt wel meer zuur geproduceerd in de pens door het extra opgenomen voer. Hierdoor is er ook ná de hitteperiode een hoog risico op pensverzuring.
Gevolgen van pensverzuring
Een van de gevolgen van een (subklinische) pensverzuring is dat het bloed ook meer zuren gaat bevatten. Het gevolg daarvan is dat het bloed minder zuurstof op kan nemen. Met name de poten en klauwen krijgen daardoor minder zuurstof, waardoor er klauwgebreken kunnen ontstaan.
Ons advies is om door te gaan met het voeren van buffers tot minimaal 1 week na het einde van de hittestress (temperatuur onder de 20 graden).
Beperk of voorkom een daling van de voergift bij hittestress
Daarnaast zal de productie van de koeien ook reageren op de hittestress. Maar bij goede verzorging van de koeien stijgt de productie na de hitte redelijk snel weer. Het grote risico wat hieraan kleeft is de reactie die voergift geeft op de gedaalde productie. Veel managementprogramma’s berekenen hun voergiften op basis van de meerdaags gemiddelde melkproductie. Als de productie een aantal dagen is gedaald en er wordt gerekend met bijvoorbeeld een 7-daags gemiddelde productie dan wordt de voergift nog tot 7 dagen na de periode van productiedaling naar beneden bijgesteld.
Vervolgens kan de productie van de koe gaan reageren op de verlaagde voergift waardoor de koe in een vicieuze cirkel naar beneden komt van productiedaling en voergiftdaling. Het advies van de specialisten robotmanagement is dan ook: beperk of voorkom een daling van de voergift tijdens en kort na de hittestress.
Bron: Agrifirm