Melkveehouders Jan en Erik Hungerink (Borculo, Gld) zaaien sinds drie jaar door met GreenSpirit•Doorzaai en ervaren een langere levensduur van hun graspercelen met smakelijkere grassen. Met 68 koeien, een gemiddelde leeftijd van 5 jaar en 3 maand, en een stijgende melkproductie van nu 9160 kilogram melk per koe (4,74 percentage vet en 3,78 percentage eiwit) en de 5e generatie op het erf gaat het goed met het familiebedrijf Hungerink.
Loonwerker ondersteunt doorzaaien
Op dit moment heeft het bedrijf 26 hectare grasland en 3 hectare maïs. Ze zijn niet geheel zelfvoorzienend en kopen daarom maïs aan. Goede mais is makkelijker aan te kopen dan goed gras. Gras kun je wel aankopen maar dan krijg je vaak mindere kwaliteit en daarom telen ze dit altijd zelf. Hungerinks koeien vreten altijd een grasklaver mengsel. Sinds drie jaar zijn ze begonnen met het doorzaaien van hun percelen (ongeveer 6 à 7 hectare per jaar) en zij worden hierbij ondersteund door hun loonwerker Baks. Een combinatiemachine wordt ingezet voor het eggen, zaaien en aandrukken waardoor per hectare 25 kilo GreenSpirit•Doorzaai uiteindelijk resulteert in een dichtere grasmat. Zoon Erik vertelt dat ze regelmatig door het land lopen om hun gras te identificeren en te beoordelen op kale plekken om vervolgens door te zaaien waar nodig.
Het belang van doorzaaien
Kale plekken ontstaan er altijd wel of het nu door de weidegang van de koe is, door molshopen, door weersomstandigheden of door berijding van het grasland. Het negeren van kale plekken is echter vragen om onkruid. Doorzaaien biedt hierin de oplossing. Door de snelle vestiging van GreenSpirit•Doorzaai is de grasmat eerder dicht waardoor onkruid onderdrukt wordt, er meer ruimte is voor voedzame grassen en meer stikstof gebonden wordt. Deze synergie resulteert in betere kuilen en een betere conditie van het grasland. Klik hier voor tips op doorzaaien.
‘Kale plekken negeren is vragen om onkruid, doorzaaien biedt hierin de oplossing’
Jan merkt dan ook dat de opbrengst van hersteld grasland hoger is door het doorzaaien, en dat het grasland daarnaast in betere conditie blijft. Hierdoor hoef je het grasland minder snel op de kop te zetten en dat is kostenbesparend. ‘Wij proberen alles uit de kast te halen om onze grasproductie en de grasconditie op peil te houden’.
Doorzaai condities
Voordat de zode wordt losgebroken en de onkruiden worden verwijderd om door te zaaien is het van belang dat de conditie van de bodem goed is. Jan: ‘wij hebben ook wel eens gehad dat het resultaat minder was doordat de bodem te droog was’. Gelukkig kunnen ze dit opvangen door te besproeien. Aan de andere kant mag de bodem ook weer niet te nat zijn. Een goede afwatering is van groot belang voor de berijdbaarheid van het perceel.
‘Doorzaaien is een investering die je moet durven’
De schade die je kunt oplopen door niet op het juiste moment het land te bewerken kan enorm zijn. ‘Doorzaaien is een investering die je moet durven maar die zich uitbetaalt als je de juiste kennis hebt’, aldus vader en zoon Hungerink. Klik hier voor tips op doorzaaien.
Het grote geheel
Naast doorzaaien geeft Jan aan dat er nog andere aspecten van belang zijn. Het grote geheel moet in balans zijn. Door de kweek die langzaam maar zeker op de graslanden in Borculo groeit is rouleren met maïsvelden bijvoorbeeld noodzakelijk. Jaarlijks worden alle percelen beoordeeld of ze in aanmerking komen voor onkruidbestrijding. Ook de timing van onkruidbestrijding moet goed zijn, zo’n één week voor het maaien volgens Jan en Erik. De ridderzuring in grasklaverweides wordt pleksgewijs in het rozetstadium (ongeveer een week voor het maaien) bestreden.
Daarnaast zetten de ondernemende melkveehouders een bodemverbeteraar in en kijken ze naar een optimale bandenspanning van machines. In dit familiebedrijf zit veel kennis… En dat is een waarheid als een koe!
Advies en Advisering
Voor advisering en aankoop van GreenSpirit•Doorzaai kunt u terecht bij de GreenSpiritdealer. Klik hier voor een GreenSpirit dealer bij u in de buurt.