Het is misschien wel het meest actuele onderwerp binnen de melkveesector: de nieuwe veevoermaatregel die Carola Schouten wil invoeren. Maar wat zijn echt de gezondheidsrisico’s voor koeien, als zij minder eiwitten binnenkrijgen? Dierenarts Peter Egberink legt het uit aan de Leeuwarder Courant.
De rundvee-dierenarts van de Dierenartsen Praktijk Dokkum zat jarenlang in het landbouwhuisdieren-bestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en is lid van de Veterinaire Kenniscoöperatie Veerkracht.
Koeien voeren is maatwerk
Melkveehouders zorgen voor balans in het voer van koeien, legt Peter Egberink uit aan de Leeuwarder Courant. Door middel van overleg met dierenartsen en voerleveranciers wordt het rantsoen constant bijgesteld. Doordat koeien vier magen hebben, is het balanceren van voedsel een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld bij varkens.
In het lijf van een koe draait alles om balans. In de natuur heeft een koe hier alle vrijheid in: voor eiwitten graast ze korte stukjes gras en voor andere pens-bacteriën zoekt ze naar riet. Maar op een melkveebedrijf zijn koeien afhankelijk van hun eigenaar.
Gevolgen voor de diergezondheid koeien
Eiwitten kunnen aangevuld worden door veel gras te voeren. Dan moeten boeren wel eiwitrijk gras tot hun beschikking hebben. Al s dat niet het geval is, dan zullen melkveehouders het veevoer moeten aanvullen met krachtvoer zodat het energie-eiwitbalans in stand blijft, zo legt Peter Egberink het uit aan de Leeuwarder Courant. Koeien kunnen door deze maatregelen last krijgen van de poten, het beenwerk en de klauwen. Ook is het niet gezond voor de uiers van een koe.
Veevoermaatregel voor vier maanden ook risico
De veevoermaatregel is in principe een tijdelijke maatregel voor vier maanden, dus de vraag is of koeien er wel echt mee lastig gevallen moeten worden. Zo’n voerproces kan niet zomaar in een strak kader vastgelegd worden.
Bron: Leeuwarder Courant