In een volledig geautomatiseerde stal houdt de firma Aantjes-Blokhuis in Haastrecht 200 melk- en kalfkoeien. Melkveehouder Martijn Blokhuis is trots op het bedrijf en de veestapel. Mede dankzij de begeleiding en producten van Animal Health Vision Benelux (AHV) verkeren de koeien en kalveren in een uitstekende gezondheid.
Binnen in de stal bij de firma Aantjes-Blokhuis zorgt het automatisch voersysteem ervoor dat er voldoende ruwvoer voor de koeien ligt. Vier melkrobots zorgen dat de koeien regelmatig worden gemolken. Boven in de stal, in het ruime kantoor, zitten de tevreden melkveehouder Martijn Blokhuis en zijn partner Francesca.
Volledig automatische stal
De stal is ongeveer tien jaar geleden gebouwd. Daarvoor bestond het bedrijf uit vier locaties. “In Vlist hadden we zo’n honderd melkkoeien. Op de locatie waar we nu zitten hadden we kippen, bij de buren hielden we rosé-kalveren en een eindje verderop hadden we ook rosé-kalveren. Met mijn compagnon ben ik toen in maatschap gegaan. We hebben alles afgestoten en hier deze stal neergezet. We zijn dus helemaal opnieuw begonnen en hebben bewust gekozen voor een volledig automatische stal. Eén man moet de dagelijkse gang van zaken kunnen regelen”, geeft Martijn de historie van het bedrijf kort weer.
Weidegang en automatisering ‘prima te combineren’
Inmiddels past de maatschap al weer enkele jaren weidegang toe. Afgelopen zomer werd zelfs gestart met dag-en-nacht weiden. Met veertig hectare huiskavel weet de veehouder dit prima rond te zetten en laat hij zien dat automatisering en weidegang prima te combineren zijn.
Naast de veertig hectare huiskavel heeft de maatschap nog dertig hectare op afstand liggen, waarvan vier hectare maisland. De jongvee-opfok wordt uitbesteed aan een ander bedrijf. De melkproductie ligt gemiddeld rond de 9.000 liter, met 4,34 procent vet en 3,41 procent eiwit. Het lactosegehalte is 4,51.
Rol van diergezondheid
Automatisering is niet de enige factor die van invloed is op de werkdruk op het bedrijf. Diergezondheid speelt hier ook een belangrijke rol in en daar steekt de melkveehouder dan ook veel energie in. Een jaar of vijf geleden maakte Martijn kennis met Wim Streefland, specialist diergezondheid van AHV.
Producten en begeleiding AHV
Wim vertelde over de producten en begeleiding die AHV biedt om gezondheidsproblemen tegen te gaan, voor te zijn en op te lossen. Aanvankelijk was de melkveehouder sceptisch, maar hij vond het toch de moeite waard om het te proberen.
“We waren altijd gewend om antibiotica te pakken bij bijvoorbeeld mastitis- of nageboorteproblemen. Daar wilde ik vanaf.”
“We hadden destijds geen echte gezondheidsproblemen onder de koeien. Maar we wilden wel toe naar zo min mogelijk antibiotica. We waren altijd gewend om antibiotica te pakken bij bijvoorbeeld mastitis- of nageboorteproblemen. Daar wilde ik vanaf. Ik wilde problemen voor zijn. Daarom besloot ik gebruik te maken van producten en begeleiding van AHV. Van lieverlee merkte ik resultaat.”
Zelfs doodzieke koeien weer op de been
De scepsis bij Blokhuis sloeg al snel om in enthousiasme. “Toen we begonnen zei ik ‘leuk, maar koeien met mastitis ontstaan uit een coli-infectie, ga ik hier niet mee behandelen’. Tot ik me realiseerde dat je een koe met mastitis door coli ook met antibiotica niet redt. Daarom heb ik daar op een gegeven moment AHV-producten voor ingezet. Met succes. Nu help ik er zelfs doodzieke koeien weer mee bovenop.”
Antibioticagebruik onder landelijk gemiddelde
“Vanwege het succes zijn we al spoedig veel meer gebruik gaan maken van AHV. Nu gebruiken we weinig tot geen antibiotica meer. Bij de kalfjes gebruikten we soms nog wel eens wat in geval van longproblemen. Maar ook daar hebben we nu goede ervaringen met Respi van AHV. Dat meng je makkelijk door de kunstmelk.”
“Bepaalde antibiotica staan bij ons te verstoffen in de medicijnkast.”
“Heel soms zetten we een koe met chronische uierproblemen nog droog met antibiotica. De volgende stap is om ook dat naar beneden te krijgen. We zitten qua antibioticagebruik nu ruim onder het landelijk gemiddelde. Bepaalde antibiotica staan bij ons te verstoffen in de medicijnkast. Laatst kwamen we erachter dat er flesjes al over de datum waren!”
Bacteriën verliezen hun bescherming
AHV-Specialist Wim Streefland, die ook bij het gesprek is aangeschoven, vertelt graag hoe de producten van AHV werken. Dit gaat heel anders dan bij antibiotica, legt hij uit. “Bacteriën houden de koe en de melkveehouder voor de gek. Ze verschuilen zich in een zogenaamde biofilm, dit is een verdedigingsmuur van een slijmlaag, die door de bacteriën zelf wordt aangemaakt. Het lichaam van de koe heeft dan niet door dat er bacteriën zijn. Op het moment dat de weerstand van de koe daalt, komen ze echter wel tevoorschijn en slaan ze toe. Bijvoorbeeld bij hittestress, na het afkalven, bij verandering in het rantsoen of bij start van de weidegang.”
“Onze producten weten door de biofilm heen te komen en de communicatie tussen de bacteriën te verstoren. Op deze manier hebben bacteriën het idee niet meer in grote hoeveelheden aanwezig te zijn en komen los uit de biofilm. De koe kan ze dan zelf aanpakken en uitscheiden via het lichaam. Zo kunnen ze geen kwaad meer aanrichten. Dit scheelt de koe veel energie die ze nu in de productie kan stoppen.”
Celgetal flink gedaald
Het effect van de samenwerking met AHV is volgens Blokhuis goed te zien. “De algehele gezondheid van de koeien is gewoon goed. Het celgetal en de andere gezondheidsproblemen zijn sinds de samenwerking flink gedaald.” Ook over de vruchtbaarheid is de melkveehouder tevreden. De baarmoedergezondheid is sterk verbeterd dankzij de Metri Tablet, die via de bek toegediend moet worden.
AHV kijkt mee met MPR
Blokhuis benadrukt dat het succes niet alleen te danken is aan de producten van AHV, maar vooral ook aan de begeleiding die ze van de AHV krijgen. De melkveehouder heeft AHV gemachtigd zijn MPR-gegevens te ontvangen van CRV. Uit de MPR-gegevens is veel informatie te halen.
“Een stijgend celgetal kan bijvoorbeeld een voorbode zijn van mastitisproblemen. Hier speel ik afhankelijk van de individuele gezondheidswaarden en geschiedenis van de koe op in met de AHV Extra, Quick en/of Aspi. Liggen het vet- en eiwitpercentage ver uit elkaar, dan kan dit een teken van slepende melkziekte zijn. Een dalend lactosegehalte kan duiden op een te krappe energievoorziening. Hiervoor zet ik dan weer de Booster producten in.”
‘Veehouders zien het al snel zelf’
“Met behulp van ons AHV-dataprogramma analyseren en voorspellen we de melkproductiegegevens en geven met een kleurtje aan welke koeien aandacht behoeven. Dit sturen we naar de veehouder. Zo geven we hem snel en gericht vroegtijdig advies”, vertelt Streefland. “Bij de volgende controle kijken we hoe de koe er dan voor staat.”
Streefland merkt dat veel veehouders na een paar keer zelf al heel goed in de gaten hebben bij welke koeien welke producten nodig zijn. Op het bedrijf in Haastrecht is het vooral Francesca die zich daarin verdiept. “Ik kijk vooral vanuit de lijst met data en kleuren naar de gezondheidsstatus van onze koeien. Martijn vanuit de stal. Als ik een attentiekoe zie, weet Martijn precies de achtergronden van de koe, zoals de melkgift. Zo vullen we elkaar, met behulp van data uit de computer en de praktijk, mooi aan.”
Toeristen welkom
Martijn en Francesca zijn trots op het bedrijf en de gezonde veestapel. Ondertussen kijken ze ook naar een stuk verbreding van de activiteiten. Zo zijn ze vorig jaar gestart met een camperplaats naast de stal. Hier is plaats voor 25 campers. Toeristen kijken uit over het landschap van de Krimpenerwaard waar ook komende zomer de gezonde koeien van de maatschap Aantjes-Blokhuis weer te bewonderen zijn. Meer informatie over het bedrijf en de camperplaats is te vinden op www.aantjes-blokhuis.nl.
Tekst en beeld: Gerben Hofman