“De invloed van een aantal droge jaren achter elkaar zien we terug in de cijfers. Ten opzichte van 2017 lagen de ruwvoerkosten in 2021 per bedrijf gemiddeld veertig procent hoger.” Dit vertelde branche-expert Rick Hoksbergen van Countus tijdens het webinar Ruwvoer Inside van ForFarmers op 30 maart.
Hoksbergen liet zien dat de ruwvoerkosten in 2018 al toenamen met zo’n 17 procent. “Toen konden veehouders echter nog teren op een stuk voorraad van de jaren ervoor. In 2019 was dit echt wel op en moest er voer worden aangekocht.” In 2019 lagen de ruwvoerkosten op bedrijfsniveau dan ook ruim veertig procent hoger dan in 2017. Uitgedrukt in geld was het verschil gemiddeld per bedrijf zo’n vijfduizend euro. In de daarop volgende jaren daalden de kosten licht, maar blijven een hoog niveau aanhouden.
Grote verschillen tussen bedrijven
De branche-expert benadrukt dat er grote verschillen zijn tussen bedrijven. “Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit of je op zandgrond zit of op klei of op veen. Zandgrond heeft natuurlijk veel meer gemerkt van de droogte dan klei. Op veengrond ijlde de droogte nog een tijd na doordat de grond het water eerst niet opnam na de droogte. Maar ieder bedrijf heeft het gevoeld.”
‘Zorg voor buffer’
De adviseurs aan tafel bij ForFarmers stellen dat het voor melkveehouders belangrijk is rekening te houden met droogte-risico. Ze noemen de maand maart wat dat betreft een wake-up-call. Rekening houden met droogte kan op meerdere manieren. “Een extensief bedrijf kan ervoor kiezen een stuk buffer in de vorm van voer aan te leggen. Daarnaast is het voor de extensieve veehouder het overwegen waard zelf krachtvoer te telen in de vorm van bijvoorbeeld MKS, veldbonen of tarwe. Daarbij kun je bij MKS de keuze nog even voor je uitschuiven. Je kunt in de herfst alsnog beslissen om hem te hakselen”, adviseert Hoksbergen. Een intensief bedrijf heeft minder keuze. “Die zal veel meer moeten zorgen voor een financiële buffer.” Bij inzaai van grasland is het volgens de adviseurs belangrijk te kijken naar een mengsel met grassen met een goede droogteresistentie. Een goed voorbeeld van een grassoort dat goed tegen droogte kan is festulolium. Hierbij gaan droogteresistentie, hoge opbrengst en smakelijkheid hand in hand.
Tekst: Gerben Hofman