Er is nog altijd geen besluit genomen over de Nederlandse derogatie aanvraag. De Europese Commissie geeft pas in september uitsluitsel of het wel of niet wordt toegekend, na het mest uitrijseizoen.
7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP)
Eind 2021 heeft de Europese Commissie aangegeven dat het 7e AP onvoldoende scoorde op het borgen van de waterkwaliteit. De Minister heeft in een kamerbrief aanvullende maatregelen aangekondigd om tijdig te kunnen voldoen aan de waterkwaliteitsdoelstellingen. Het gaat daarbij om de volgende maatregelen:
- Veehouderijbedrijven die worden opgekocht, moeten de dierrechten inleveren. Het Ministerie geeft ook deze rechten niet meer uit.
- Bij de opkoop van bedrijven kan ook grond worden opgekocht. Als de overheid uitspoelingsgevoelige gronden opnieuw uitgeeft, dan mag de nieuwe gebruiker op deze gronden geen uitspoelingsgevoelige gewassen telen.
- Invoeren van 100 tot 250 meter brede bufferstroken in beekdalen.
- Overgang naar een volledig grondgebonden melkveehouderij binnen 10 jaar. Hiervoor gaan ze in de toekomst ook de Meststoffenwet aanpassen.
Stand van zaken derogatie
Deze plannen om de waterkwaliteit te verbeteren zijn onlangs gepresenteerd voor het Nitraatcomité. Het Nitraatcomité komt 4 keer per jaar bijeen, maar heeft aangegeven zich flexibel op te willen stellen naar Nederland. Minister Staghouwer heeft gevraagd of er in juni een intentieverklaring afgegeven kan zijn welke richting het besluit van het Nitraatcomité opgaat.
Een besluit op korte termijn is van groot belang omdat er in het voorjaar veel mest op het land wordt gebracht. Zolang het niet bekend is of Nederland derogatie krijgt, raadt RVO aan om met de standaardnorm van 170 kg stikstof per hectare per jaar te rekenen.
Bron: Agrifirm