Volgens de kwartaalcijfers van het Bureau Farm Economics and Rural Studies (BAL) bedragen de productiekosten van Duitse melk 46,13 c/kg, terwijl de melkprijs af boerderij slechts 37,45 c/kg bedroeg in dezelfde periode. Producenten in Duitsland missen dus 8,68 c/kg om hun kosten te dekken.
Vorig jaar zijn de resultaten voor 2019 voor België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg en Nederland gepubliceerd. Het volledige onderzoek vindt u hier en een video met de kosten hier.
Prijs/kostenverhouding (tekort)
De prijs/kostenverhouding illustreert in hoeverre de melkprijzen de productiekosten dekken. In oktober 2021 haalden producenten slechts 81% van hun productiekosten terug uit de melkprijs; het tekort was daarmee 19 procent.
Milk Marker Index (MMI)
De Milk Marker Index (MMI) geeft de evolutie van de melkproductiekosten weer. In oktober 2021 stond de MMI op 112, d.w.z. de productiekosten voor Duitse melkveehouders waren met 12% gestegen ten opzichte van het basisjaar 2015 (2015 = 100).
Onderzoek naar melkproductiekosten in acht belangrijke melkproducerende landen
In Duitsland worden regelmatig kostenberekeningen uitgevoerd, maar ook in zeven andere landen. Ook zij laten duidelijk zien dat de aan melkproducenten betaalde prijzen de productiekosten niet dekken.
Het onderzoek naar de melkproductiekosten in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg en Nederland in 2019 is hier beschikbaar.
Een chronisch tekort tussen productiekosten en melkprijzen, wat is de oplossing?
De European Milk Board bevordert een wettelijk verankerd crisisinstrument om het chronische kostentekort tegen te gaan. Het Market Responsibility Program (MRP) observeert en reageert op marktsignalen door de productie op elkaar af te stemmen.
Bron: European Milk Board