Veel veehouders kuilen aankomende week de tweede grassnede in. Indien het gras bloeit of het aandeel (on)kruiden in uw grasperceel hoog is, is het verstandig om het gras natter in te kuilen en een toevoegmiddel te gebruiken.
Harde onverteerbare celwanden
Gras dat bloeit of gras met relatief veel slechte grassen (ruwbeemd/straatgras) hebben celwanden met teveel lignine. De lignine is een onderdeel van de celwanden dat er voor zorgt dat het gras houterig wordt. Gras met te veel lignine wordt slecht afgebroken in de pens van de koe waardoor er veel voedingswaarde verloren gaan. Een oplossing is om dit gras natter in te kuilen. De lignine wordt in een natte kuil losgeweekt door de melkzuurbacteriën waardoor verteerbaarheid van het ruwvoer verhoogt.
79 VEM extra
Onderzoek van HAS Den Bosch toont aan dat de voederwaarde van met 79 VEM stijgt in natte graskuilen door het toevoegen van Bonsilage Plus. Toevoegen van Bonsilage Plus garandeert voldoende melkzuur en verhoogt hiermee de kwaliteit van het ruwvoer. Bovendien remmen de azijnzuurvormende bacteriën in Bonsilage Plus broei- en schimmelvorming. Lees meer over dit onderzoek.
Inkuiltips
Broei en schimmels in graskuilen zijn te voorkomen door tijdens het aanleggen van de kuil zorgvuldig te werk te gaan. Een bewezen formule voor de dichtheid van graskuilen die behandeld worden met Bonsilage Plus is 3,5 x het drogestofgehalte + 90. Daarnaast is het belangrijk dat uw loonweker een AS druk heeft van 7,5 ton, een bandenspanning van 3 BAR en met 3 kilometer per uur 3 keer op een keer rijdt.
Een droge kuil dient u af te dekken met een laag zand van minimaal 15 centimeter. Droge kuilen moeten minimaal 8 weken gesloten blijven. Een natte kuil moet minimaal 3 weken gesloten blijven.
Advisering en verkoop Bonsilage Plus
Voor advisering en verkoop van Bonsilage Plus kunt u terecht bij Barenbrugdealers. Klik hier voor een Barenbrugdealer bij u in de buurt.