In het project BioDiverseMelk staat onderzoek naar het effect van kruidenrijk grasland op de methaan- en stikstofemissies en melksamenstelling centraal. Met de uitkomsten van dit praktijkgerichte onderzoek krijgen melkveehouders handvatten om kruiden gericht in te zetten op hun bedrijf. Om de productie van duurzame en gezonde zuivel op een onderscheidende en economisch aantrekkelijke manier te realiseren.
Meten is weten
In dit project zijn de effecten van het inzetten van kruidenrijk grasland op de melksamenstelling, methaan- en stikstofemissies onderzocht. Dit gebeurt onder andere door het inventariseren van; de samenstelling van kruidenrijke graslanden op verschillende bedrijven, het uitvoeren van emissiemetingen, het onderzoeken van de zuivel en het doen van geur- en smaaktesten.
Perspectief voor de melkveehouder
Kruidenrijk grasland vergroot de biodiversiteit. Daarnaast draagt het op verschillende manieren bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen met betrekking tot; bodemkwaliteit, emissie van broeikasgassen, eiwit- en stikstofopname en diergezondheid. Op dit moment wordt een bredere toepassing van kruidenrijk grasland binnen de melkveehouderij belemmerd door een gebrek aan kwantitatieve en integrale kennis over de inzet van kruiden. Door nieuw onderzoek en het delen van kennis en draagt dit project bij aan het verbeteren van de biodiversiteit en de verduurzaming van de zuivelketen. En krijgen melkveehouders zicht hoe de inzet van kruiden verwaard kan worden.
Bron: Dairy Campus