De zuivelprijs af boerderij is in juni doorgestegen naar 109 punten, maar in juli weer naar 108 punten gedaald. De consumentenprijsindex van zuivel is over juni en juli iets gestegen naar 114 punten (2015 =100), net als in dezelfde periode in 2020. De producentenprijsindex voor zuivel staat sinds mei 2021 op 126 punten.
Zuivelprijs
Van alle afzonderlijke zuivelproducten als verse melk, houdbare melk, yoghurt, kaas en kwark, zijn alleen houdbare melk en kwark en kaas niet in prijs gestegen. De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is in juni en juli op de recordhoogte van 126 punten blijven staan, 8 punten hoger dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Dit komt vooral door de prijzen van producten op de Nederlandse markt. Deze zijn gemiddeld harder gestegen dan de prijzen voor producten die in het buitenland worden afgezet en liggen op een hoger niveau.
Prijsvorming
In de zomermaanden is er een groter aanbod van melk dan in de wintermaanden. Met toeslagen en heffingen worden boeren aangemoedigd om meer in de winter te leveren. De omvang van de productie is tot april 2015 beperkt geweest door de quotering in het kader van het EU-zuivelbeleid. Per 1 april 2015 zijn de quota komen te vervallen. De prijsondersteuning vanuit het Europees landbouwbeleid is al eerder grotendeels vervangen door directe betalingen.
Bron: Agrimatie