Mycoplasma behoort tot één van de belangrijkste kiemen die longproblemen bij jonge kalveren veroorzaken. Jonge kalveren worden in de eerste levensweek besmet via de koe. De meest voorkomende besmetting komt voor door het drinken van met Mycoplasma besmette koemelk.
Mycoplasma vestigt zich bij de amandelen van het kalf. Het kalf kan Mycoplasma levenslang meedragen terwijl het geen ziekte veroorzaakt. Zo zijn veel jonge dieren drager van Mycoplasma. Deze dieren kunnen de bacterie wél uitscheiden! Dieren in de omgeving die vatbaar zijn, worden dan wel ziek van Mycoplasma.
Gevaar van Mycoplasma
Kalveren die drager zijn van Mycoplasma, lopen een verhoogd risico wanneer zij te maken krijgen met weerstandsvermindering en een verhoogde infectiedruk. Weerstandsvermindering ontstaat onder andere door transport, stress, een slecht klimaat, vitaminegebrek, te hoge bezetting en rantsoenwijzigingen. Wanneer er een hoge infectiedruk heerst, wordt er een grote hoeveelheid kiemen verspreid. Om de verspreiding van ziekte te beperken, is het van cruciaal belang om het zieke kalf direct te behandelen.
Verschijnselen
Mycoplasma is slecht tot nauwelijks te behandelen met antibiotica. Dit komt doordat Mycoplasma geen celwand bevat. Wel is de Mycoplasma gevoelig voor desinfectiemiddelen. Verschijnselen van Mycoplasma zijn voornamelijk opgezwollen gewrichten, aanhoudende longproblemen en een hangend oor in combinatie met een scheve kop.
Hoe wordt Mycoplasma verspreid?
Een aantal risicofactoren voor verspreiding van Mycoplasma op een rij:
- Aankoop van besmette dieren
- Speen drinkautomaat
- Overbezetting
- Kalf bij koe laten
- Het voeren van koemelk
Preventieve maatregelen
Zoals omschreven zijn besmette kalveren slecht te genezen met antibiotica. Daarom geldt zeker voor deze ziekteverwekker: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.
- Laat koeien individueel afkalven in een strohok
- Zorg dat jonge kalveren niet in contact kunnen komen met andere kalveren
- Houd jongvee en melkvee gescheiden
- Maak looplijnen van jong naar oud
- Pas bij jonge kalveren individuele voeding toe, houd emmers gescheiden
- Ontsmet kalverhok na ieder kalf
Laat bij verdenking van Mycoplasma een onderzoek doen. Wanneer Mycoplasma is vastgesteld, raadpleeg uw dierenarts en stel een preventie- en behandelplan op. Wij helpen u daar graag mee.