Afgelopen week was de grasgroei op de maaipercelen gemiddeld bijna 115 kg ds. Een forse stijging ten opzichte van vorige week. Daarmee wordt 2021 een zeer groeizaam jaar. Dat betekent dat ook de komende weken regelmatig gekuild kan worden.
Invloed waterschade en zodekwaliteit op grasgroei
Nu het water weer is weggezakt, wordt op veel plaatsen de uiterwaarden schoon gemaaid. De eerste percelen beginnen zelfs alweer frisgroen te kleuren. Daarbij valt op dat dit vooral percelen zijn waar volop kweek groeit. Met ander woorden ze kleuren wel groen, maar smaken niet naar fris groen. Kortom dit zijn percelen die voor herinzaai in aanmerking komen.
Graslandvernieuwing zonder glyfosaat
Op bedrijven die meedoen aan het concept On the way to PlanetProof is het doodspuiten van de graszode met glyfosaat niet toegestaan. Ook bij de omzetting van grasland naar bouwland of van bouwland naar grasland mag geen glyfosaat worden toegepast. Alleen bij extreme kweekproblemen kan een door SMK erkende graslandtaxateur gevraagd worden om een taxatie te maken van de kweekproblematiek. Op basis van deze beoordeling neemt SMK een besluit of eenmalige toepassing van glyfosaat op het betreffende perceel is toegestaan.
Dit betekent dat wortelonkruiden als kweek veelal niet op deze wijze te bestrijden zijn. Om de kweek terug te dringen, is dan de enige mogelijkheid om er snijmais of een andere akkerbouw gewassen te telen.
Hoe kan kweek worden onderdrukt?
Wanneer er geen glyfosaat toegepast mag worden om kweek te bestrijden zijn de volgende opties voorhanden:
- Intensief beweiden: inscharen bij een lage opbrengst en kort afweiden
- Maaien bij een lichte snede
- Standweiden met een zware veebezetting
Let op: kweek zal nooit volledig worden teruggedrongen, maar wordt wel beheersbaar.
Bron: Agrifirm