De prijsindex melk af boerderij is doorgestegen naar 108 punten. De verwachte dalingen van prijzen af boerderij en van de zuivelproducten, die bij een normaal seizoenspatroon passen, hebben in het voorjaar nauwelijks plaatsgevonden. De producentenprijsindex voor zuivel staat in mei 2021 op een recordhoogte van 126 punten, tien punten hoger dan in dezelfde periode in 2020.
De consumentenprijsindex van zuivel is in mei 2021 verder gestegen naar 113 punten (2015 =100), een punt hoger dan in dezelfde periode in 2020. Van alle afzonderlijke zuivelproducten als houdbare melk, yoghurt, kaas en kwark is alleen verse melk in de maanden april en mei niet in prijs gestegen.
Prijzen melk af boerderij en zuivelindustrie
De prijsindex af boerderij is in mei 2021 uitgekomen op 108 punten, zeven punten hoger dan in maart. Met deze stijging in de eerste maanden van 2021 heeft de seizoensgebonden prijsdaling definitief niet ingezet. Prijsdalingen in het voorjaar komen door een hoger aanbod van rauwe melk richting de zomer. In het najaar en winter daalt het aanbod en gaan de prijzen doorgaans omhoog. Het jaargemiddelde van de prijsindex af boerderij ligt in mei nog 5% onder het gemiddelde prijsniveau van dezelfde periode in 2020, en ook onder het niveau in de jaren 2019 en 2018.
De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is in mei 2021 eveneens verder gestegen. De PPI staat op een recordhoogte van 126 punten. Dit niveau is tien punten hoger dan het niveau rond dezelfde periode in het voorgaande jaar. Dit komt vooral door de prijzen van producten op de Nederlandse markt. Deze zijn gemiddeld harder gestegen dan de prijzen voor producten die in het buitenland worden afgezet.
Consumentenprijzen zuivel
De consumentenprijsindex (CPI) van zuivel is in mei 2021 gestegen naar 113 punten (2015=100). Dat is een punt hoger dan in maart en vergelijkbaar met het niveau van dezelfde periode in 2020. Verse halfvolle en magere melk zijn in mei nauwelijks in prijs veranderd. Andere afzonderlijke zuivelproducten als; houdbare melk, yoghurt, kaas en kwark hebben wel bijgedragen aan de stijging van de CPI in mei.
Vanaf de eerste maanden van 2020 hebben veel landen ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hadden een grote impact op de wereldzuivelmarkt. Er ontstonden operationele beperkingen in de hele keten, wat de logistiek heeft bemoeilijkt. De importerende landen als China zijn sinds de uitbraak van de pandemie minder zuivel gaan kopen. De exporterende landen als Nederland kregen hierdoor te maken met overschotten van zuivelgrondstoffen, waardoor melkprijzen onder druk kwamen te staan. Daarnaast heeft politieke en economische situatie in een aantal landen, zoals Hongkong en Nigeria, voor extra problemen met afzet in 2020 gezorgd.
In Nederland daalde de afzet van zuivel naar de foodservicesector flink door de sluiting van de horeca tussen maart en juni, en vanaf oktober 2020. Tegelijkertijd was er een hogere afzet van producten via de retail. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 de normalisering van de markt plaatsvindt, als de coronamaatregelen grotendeels teruggedraaid zijn.
Invloed coronacrisis wereldzuivelmarkt
De coronacrisis brak uit in de periode dat de wereldzuivelmarkt relatief gunstig leek te zijn voor de zuivelproducerende landen. Na de lage prijzen door de structurele zuiveloverschotten wereldwijd in 2015-2016 kantelde de marktsituatie in de tweede helft van 2016. De snel aantrekkende vraag naar zuivel op de Aziatische markten had de prijzen snel omhooggedreven. Vanaf 2017 was de stijging van de mondiale vraag groter dan het aanbod. De langetermijnverwachting in de Europese Unie is, aansluitend op de OECD en FAO (Agriculture Outlook), dat de zuivelmarkt in de komende jaren zal groeien en dat de EU bijna 30% van de toenemende wereldvraag voor haar rekening zal nemen.
Bron: Agrimatie