De rapporten over de toekomst van de landbouw buitelen over elkaar heen. De sector ligt onder een vergrootglas en iedereen heeft een mening over ons. In al dat tumult moeten we zien hoe we zelf weer aan de bal komen. Daar zijn geen toverformules voor. Een eigen verhaal, dat boeren, burgers en buitenlui aanspreekt kan wel flink helpen. De koe meer gras rechtstreeks omzetten in melk is voor de melkveehouderij een sterk verhaal waarmee de boeren de samenleving aan hun kant kunnen krijgen.
Gras omzetten in melk
Het wonder van de koe is dat het dier gras omzet in melk. Gras, wat vaak groeit op plekken waar niks anders wil groeien. Daar maken onze prachtige dieren melk van, één van de hoogwaardigste voedingsmiddelen. Wellicht zijn we door al die grondstoffen die we van buitenaf halen, die kern van de melkveehouderij zelf ook een beetje uit het oog verloren. Door gras weer centraal te stellen in het bedrijf en er nog meer uit te halen, zie ik kansen voor de boer en voor de afzet, waarbij we tegelijk minder verliezen naar bodem, water en lucht.
De koe nòg meer laten doen waar ze goed in is, maakt van zuivel nòg meer een natuurlijk kwaliteitsproduct. Het is promotie voor de prachtige landschappen die we als melkveehouders verzorgen. Daar zwaar op inzetten kost je geen geld, er liggen juist besparingen: vers gras is goedkoper dan kuilgras en heeft meer suikers, beter eiwit en minder ruwe celstof, zodat je er ook krachtvoer mee bespaart en efficiënter melk produceert.
Aandeel gegraasd gras in je rantsoen verhogen
Kijk dus eens of jij ook stappen kunt maken om het aandeel gegraasd gras in je rantsoen te verhogen. Benut je de hele huiskavel voor weiden, of heb je nog een deel ingezaaid met maïs? Valt die huiskavel te vergroten met een kavelpad, een bruggetje of een oversteekplaats? Wellicht is kavelruil een optie? Het tweede waar je aan kunt denken is of je het hele weideseizoen wel benut. Als je dat niet doet, probeer dan eens vroeg in het voorjaar te starten. Je bent gelijk verkocht want het levert niet alleen prachtige plaatjes op, weidegang in het voorjaar loopt gewoon het lekkerst. De derde grote knop waar je aan kunt draaien is de bijvoeding. Is die goed afgestemd op het gras, dan blijkt het vaak met minder soja te kunnen en dat scheelt dus geld.
Denk er deze zomer eens over na, zodat je in 2022 goed voorbereid stappen kan zetten!
We spreken elkaar,