Het gemiddelde tankcelgetal op melkveebedrijven in Nederland zien we de laatste jaren dalen. In 2012 lag het gemiddelde op 203.000 cellen per milliliter en in 2019 op 176.000 cellen per milliliter. Tevens zien we een verduurzaming van de veehouderij, wat onder andere resulteert in een hogere gemiddelde levensduur. Koeien worden ouder en er wordt minder jongvee aangehouden op het bedrijf. Heeft dit effect op de uiergezondheid?
Waar in 2019 nog een daling van het tankcelgetal is te zien ten opzichte van de jaren ervoor, laat 2020 een stijging zien. Doordat er minder jongvee wordt opgefokt, moeten logischerwijs oudere dieren langer op het bedrijf aanwezig blijven. Daardoor worden minder koeien afgevoerd en zien we dat hoog celgetal koeien langer in koppels aanwezig blijven.
Wanneer binnen het jaar de kwartalen met elkaar worden vergeleken, zien we dat kwartaal 3 ieder jaar het hoogste gemiddelde tankcelgetal laat zien. De oorzaak hiervan is hittestress. Vanuit de literatuur is bekend dat tijdens periodes van hittestress het risico op nieuwe uierontstekingen flink stijgt. De meest gevoelige dieren zijn de oudere koeien en laat-lactatie dieren.
De verwachting voor aankomende jaren is dat de negatieve impact van hittestress op uiergezondheid zal toenemen, omdat het percentage oudere koeien op de bedrijven toeneemt.
Verduurzaming veehouderij
Bij verduurzaming van de veehouderij past ook een reductie in het antibioticagebruik. Deze reductie zet nog steeds door, maar het heeft wel effect op de uiergezondheid. Doordat er minder geïnfecteerde koeien worden behandeld, neemt de kans op nieuwe mastitis infecties toe. Tevens kan het leiden tot een langere duur van uierinfecties.
Ook het ouder worden van de veestapel is gerelateerd aan een toename van het percentage nieuwe infecties, een hoger percentage hoog celgetal koeien en een hoger gemiddeld tankmelkcelgetal. Daarom is preventie van uierontstekingen tegenwoordig misschien nog wel belangrijker dan dat het een aantal jaren geleden al was. Om specifiek de uiergezondheid op uw bedrijf aan te kunnen pakken is het van belang om te weten welke kiemen er op het bedrijf voorkomen. Voor meer inzicht in de oorzakelijke kiemen wordt geadviseerd om regelmatig melkmonsters te laten onderzoeken. Op basis hiervan kan een nog gerichtere aanpak van de uiergezondheid op uw bedrijf ingezet worden.
Uddercheck®
Ook het uitvoeren van een Uddercheck® geeft informatie over de aanwezige kiemen op uw bedrijf. Hierbij wordt zowel een tankmelkmonster als een gecombineerd monster van een aantal hoog celgetal/klinische koeien op uw bedrijf onderzocht op de aanwezigheid van bacterie-DNA. De Uddercheck® geeft daarmee inzicht in de mastitis-bacteriën die op uw bedrijf aanwezig zijn en maakt een gerichte aanpak mogelijk.
Wilt u deze Uddercheck® ook gratis uit laten voeren of meer informatie hoe u op uw bedrijf mastitis kan voorkomen? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland) 06-2046 9304. Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij contact met u op.