Warme dagen komen steeds vaker voor in ons land. Hoge tempraturen tijdens de droogstand hebben niet alleen gevolgen voor de koe, maar ook voor het nog ongeboren kalf. De gevolgen voor het kalf kunnen zich uiten in een melkproductie die 16% lager ligt dan gemiddeld.
Een relatief korte periode van hoge temperaturen in de late dracht kan de gezondheid, groei en uiteindelijke prestatie van melkkalveren ingrijpend beïnvloeden. Het is dus van cruciaal belang om de invloed van de hoge temperaturen bij droge koeien effectief te bestrijden om zo negatieve effecten op het kalf te voorkomen. De kalveren, van een koe die hinder heeft ondervonden van het warme weer, zijn gemiddeld drie kilo lichter als ze geboren worden. Daarnaast hebben ze een lagere immuniteit. Dit komt doordat de biest minder antistoffen bevat en deze minder goed wordt opgenomen. Ook blijken deze kalveren van koeien, 43% minder antilichamen (IgG’s) op te nemen uit dezelfde biest dan kalveren van gekoelde koeien (Monteiro et al., 2016).
Melkproductie ligt 16% lager
Stressvolle situaties vanwege het warme weer hebben invloed op het moederdier en daardoor ook op de gewichtsontwikkeling van het kalf. Deze kalveren groeien per dag gemiddeld 0,2 kg minder tot aan het spenen en zijn dan aanzienlijk lichter als ze van de melk gaan. De uitval tot het einde van de eerste lactatie is meer dan twee keer zo hoog. Ook ligt de melkproductie 16% lager dan gemiddeld. Verder is gebleken dat kalveren uit een gekoelde moeder makkelijker en op een jongere leeftijd drachtig worden. Het bieden van een zo optimale temperatuur onder uw veestapel is dus erg belangrijk. Zowel voor de diergezondheid als de productie op uw melkveebedrijf.
Eetlust koe daalt bij warm weer
Een verminderde melkgift is de meest erkende impact van stressvolle situaties vanwege het warme weer op een melkkoe. De warme omstandigheden drukken tijdens de droogstand de melkproductie in de volgende lactatie gemiddeld met 4-5 liter. De koe probeert warmte kwijt te raken door meer bloed door de huid te pompen. Bloed dat langs de huid loopt zorgt voor minder bloed in de uier voor de melkproductie en minder bloed bij organen voor energieopname. Ook daalt de eetlust van een koe wanneer ze het warm heeft.
Vette lever kan optreden
Door de lagere voeropname krijgt de koe te weinig energie en eiwit binnen. De koe gaat van nature proberen de melkproductie op peil te houden en probeert het lactosegehalte ook op peil te houden. Om het eiwittekort te compenseren breekt de koe spiermassa af, resulterend in hogere ureumgehaltes. Ze gebruikt melkeiwit voor melk, wat zorgt voor een lager melkeiwitpercentage. De koe compenseert het energietekort door vet af te breken, met als gevolg conditieverlies. De afvalstoffen hiervan, stopt ze in de melk, wat resulteert in een hoger vetpercentage. Bij een lange daling van de melkproductie als gevolg van warme omstandigheden kan een vette lever optreden. De lever verwerkt immers al het vet wat de koe afbreekt, een inefficiënt proces dus. Iets wat u als melkveehouder niet wilt hebben!
De AHV Booster Tablet zal het energietekort compenseren door het metabolisme van de koe (lever en pens) te activeren. Het zal de lever helpen om vet afbraak te voorkomen. In onderstaande grafiek 1 wordt de gemiddelde herkauwactiviteit (herkauwtijd, in minuten) van koeien met en zonder een te negatieve energiebalans, naar x dagen ná afkalven. Deze waarden zijn gevalideerd op basis van onderzoek van Kaufman et al (2016).
Herkauwactiviteit verbeteren met AHV Booster oplossingen
Een testpopulatie van 25 koeien, met signalen van een te negatieve energiebalans, ging werken met het AHV Energie & Stofwisseling Programma en kregen een AHV Booster oplossing (De AHV Booster Tablet). Deze oplossing werd tussen dag 7 en 8 na het afkalven toegediend. De ondersteuning van de AHV oplossing bij het opstarten van de herkauwactiviteit wordt in de grafiek weergegeven; de gemiddelde herkauwactiviteit steeg weer snel naar de gemiddelde waarde voor koeien.
Wilt u meer weten over de AHV Booster Tablet? Klik hier en lees meer of neem direct contact op met een specialist!
Melkveehouder Niehof-Velthuis:
“De AHV Booster Tablet is echt een mooi product en bevalt goed, door het inzetten gaat de koe niet terug in productie, je ziet snel en constant effect. De Booster werkt vlot en langdurig, en wordt goed opgenomen door de koe, wij zien de melkproductie stijgen en dat de koe weer volop gaat vreten en na behandeling heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. We hebben koeien die er weer snel bovenop komen na een paar dagen. We zien deze resultaten duidelijk in de data naar voren komen.”