Een biodivers landschap is voor boeren en tuinders belangrijk: het is essentieel voor bestuiving en plantgezondheid van gewassen, en voor de vruchtbaarheid van de bodem. Boeren en tuinders zetten zich daarom dagelijks in voor versterking van de biodiversiteit in Nederland. Dit doen zij in samenwerkingsverbanden en door middel van verschillende projecten en initiatieven door heel Nederland.
Biodiversiteit draagt bij aan gezonde leefomgeving
“Boeren weten als geen ander dat biodiversiteit bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Als beheerders van het platteland zijn wij zeer begaan met het in stand houden hiervan. Als LTO Nederland zien we biodiversiteit zowel als een gezamenlijk belang, als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maatregelen voor verduurzaming en verbetering van de biodiversiteit komen altijd met een prijskaartje. Door uitdagingen samen op te pakken kan er meer worden bereikt, en komen de opgaven niet alleen op het bordje van de agrarische sector terecht.”, aldus Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO Nederland.
Samenwerking met Urgenda en Pure Graze
Zo startte LTO Nederland afgelopen jaar in samenwerking met Urgenda en Pure Graze een crowdfundingactie om 1001 hectare aan kruidenrijk grasland te zaaien in 2021. Melkveehouders die meedoen krijgen 50% korting op het zaadmengsel en zijn professioneel begeleid in het beheren van kruidenrijk grasland. De campagne sloeg zó goed aan bij boeren, dat de crowdfunding zelfs achterliep waardoor de verkoop tijdelijk stil is gezet. Daarnaast is LTO Nederland één van de partners in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Regionale projecten
Binnen de regionale LTO-organisaties lopen er veel initiatieven en projecten rondom agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo is LTO Nederland partner in de Nationale Bijenstrategie. Met het project ‘Het boerenerf: the place to bee’ geven de LLTB, ZLTO en LTO Noord gezamenlijk invulling aan de bijdrage van boeren en tuinders aan dit initiatief. Middels dit project laten boeren en tuinders zien dat je met weinig moeite veel kunt doen om je erf bijvriendelijker te maken. Twaalf ambassadeurs in alle provincies delen daarvoor hun ervaringen en tips.
‘Bufferstroken 2.0’
In Gelderland is LTO Noord afgelopen jaar in samenwerking met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) het project ‘bufferstroken 2.0’ gestart. In dit project worden ondernemers gestimuleerd om over te gaan op bufferstroken met notenbomen- of struiken. Bomen beperken de af- en uitspoeling van nutriënten meer dan gras, en dat is goed voor de waterkwaliteit. Tegelijkertijd zorgen de bomen voor meer biodiversiteit en het vastleggen van CO2, en zorgen de noten voor extra inkomsten voor de ondernemers.
Bron: LTO Nederland