Met meer dan 30% kalversterfte was diarree een groot probleem op het melkveebedrijf van Wilco en Annemarie van den Berg uit Oploo. “Frustrerend”, blikt Annemarie terug. “We boerden achteruit”, vult haar man Wilco aan. Met een eenmalige vaccinatie van de koeien kregen ze de problemen onder controle. “De vaccinatie zorgt voor super biest. We willen ons bedrijf verdubbelen en dat lukt nu met jongvee uit eigen aanwas.”
Prachtige gezonde, glimmende kalveren staan er bij melkveehouders Wilco en Annemarie van den Berg op stal. “Ze zijn vitaal en gezond en ze groeien goed. Het is hartstikke leuk om deze kalveren te verzorgen.” De melkveehouders met 200 melkkoeien hebben groei ambities en met dit gezonde jongvee zien ze de toekomst zonnig tegemoet. “We kunnen ons bedrijf uitbreiden uit eigen aanwas.”
Hoe anders was het tijd geleden. “Het was echt verschrikkelijk”, vertelt Annemarie over de periode dat ze meer dan 30% kalversterfte hadden. “Het kalf at en dronk goed, maar na 10 dagen sloeg het om. Ze kregen diarree, en hoe je ook je best deed, het kalf ging gewoon dood.” Wilco vult haar aan. “We boerden achteruit, hadden te weinig jongvee, het kostte veel geld en dan hebben we het nog niet eens over het verminderde arbeidsplezier. Het was niet goed, we moesten wat doen.”
Verrijkte biest zorgt voor kalveren met weerstand
Via een collega veehouder werden ze op het idee gebracht de moederdieren te gaan vaccineren en in samenspraak met de dierenarts zijn ze de koeien en vaarzen 3 tot 12 weken voor het kalven gaan enten. “Met die vaccinatie verhogen we de hoeveelheid antistoffen tegen E. Coli en rota-corona virussen in de biest. Super biest wordt het dan”, vat Wilco samen. Annemarie geeft aan dat ze het biestmanagement ook aanscherpten. “De kalveren krijgen na de geboorte zo snel en zoveel mogelijk biest. De eerste twee dagen van hun leven zijn cruciaal. Dan bouwen ze de weerstand op voor een gezonde opfok.”
Diarree hebben de melkveehouders helemaal onder controle. “Er gaat niet één kalf meer dood door diarree”, vertelt Annemarie die aangeeft dat er best nog eens een kalf is met diarree. “Ik geef dan electrolyten en met een dag zijn ze er weer overheen. Dit werkt heel erg prettig.” Wilco is ook weer enthousiast. “Het doel om het bedrijf over een paar jaar van 200 naar 400 koeien te verdubbelen uit eigen aanwas is weer in zicht. Kalverdiarree is geen spelbreker meer. “
Klik hier door voor meer informatie over het Rotavec Corona vaccin