Veel melkveehouders hebben snijmaïs met een goede voederwaardekwaliteit geoogst in 2020. Dat blijkt uit meer dan 1.400 kuilanalyses die zijn ingestuurd in de Nationale VEM-wedstrijd. Die organiseert maïsveredelaar Limagrain (LG) jaarlijks om zicht te krijgen op de praktijkresultaten van snijmaïsrassen in ons land.
VEM-wedstrijd: Winnende kuilen in Gelderland en Overijssel
Gekeken naar de scores voor VEM, zetmeel en NDF-verteerbaarheid in combinatie met een optimaal drogestofgehalte vinden we de twee winnende kuilen dit keer in Gelderland en Overijssel.
VEM van 1.053 en 1.051
Zowel VOF De Haverkamp in Hengelo (GD) als Jogems in Weerselo (OV) kuilden het ras LG 31.211 in met buitengewoon resultaat. Een VEM van respectievelijk 1.053 en 1.051 bij een drogestofgehalte van 38,2 en 37,1%. Met daarnaast hele mooie cijfers voor zetmeel én NDF-verteerbaarheid; de twee terechte winnaars van het hotelweekend aan de Zeeuwse kust dat LG aan de einduitslag heeft verbonden.
Beter jaar met regionale verschillen
De gemiddeld gerealiseerde VEM in de wedstrijdkuilen was met 995 VEM hoger dan het meerjarig gemiddelde van 982 van Eurofins Agro. Maïsjaar 2020 verliep over het algemeen beter dan voorgaande twee seizoenen; maar droogte tijdens de kolfzetting heeft plaatselijk gevolgen gehad voor het zetmeelgehalte. Door die regionale variatie viel dat gehalte met 377 gram/kg ds gemiddeld lager uit dan in de vorige VEM-wedstrijd, maar nog wel boven de 360 gram/kg ds van Eurofins.
Winst in verteerbaarheid
Verschillen in snijmaïsrassen waren ook dit keer weer goed zichtbaar; telers van LG-rassen werden opnieuw getrakteerd op meer voederwaarde in de kuil. De winst zit vooral in de gemiddeld hogere verteerbaarheid – ruim 3% – van de celwanden in de LG-genetica. Zetmeel verteert immers al voor bijna 100%, dus elke VEM extra die de vertering van de restplant dan oplevert is winst!
Winnaars VEM-wedstrijd
Bron: Limagrain Nederland