Naast mais als vertrouwde energiebron hebben we de laatste jaren voederbieten zien terugkeren in de Nederlandse rundveerantsoenen. Op het vlak van VEM-opbrengst, energiedichtheid en smakelijkheid is de voederbiet nog altijd de nummer 1. Telers roemen de opbrengstzekerheid, smakelijkheid en verhoging van vet- en eiwitgehalten van dit efficiënte voedergewas.
Sinds 2015 is het areaal voederbieten in ons land van slechts 400 gegroeid naar 3.000 hectare in 2020. Veehouders die starten met het gewas zijn doorgaans enthousiast. De diep wortelende bieten blijken ook in de zeer droge omstandigheden toch erg opbrengstzeker. Na de zeer droge en hete zomers herstelt het gewas en groeit nog tot november door. Met slechts enkele hectares kunnen veel veehouders hun winterrantsoen daarom al verrijken met verse voederbieten.
Meer kVEM/ha en hogere gehalten
Voederbieten passen op alle grondsoorten, mits goed ontwaterend en een voldoende hoge pH. Telers halen in de praktijk opbrengsten van 15 tot ruim 22 ton drogestof, met een kostprijs van gemiddeld zo’n € 25,- per ton. De teelt kan perfect met suikerbietmechanisatie uitgevoerd worden. Met ruim 1.100 VEM per kg ds is de voederwaarde-opbrengst indrukwekkend.
Ook in het rantsoen bewijst de voederbiet zijn meerwaarde. Qua VEM en DVE overtreffen voederbieten mais- en graskuil. Koeien zijn gek op de smakelijke verse bieten en nemen tot 0,5 kg droge stof per dag op. Veehouders noteren daardoor veelal +0,15% eiwit en +0,20% vet, dat is bij 100 koeien en 6 maanden voeren al bijna € 8.000,- aan extra melkgeld.
Echte voederbieten
Met de comeback is ook het rassenaanbod gegroeid. Belangrijk is te kiezen voor echte voederbieten. Deze verschillen met hun gladde vorm, goede bewaarbaarheid en veilig suikergehalte van veredelde suikerbieten.
De aanbevolen rassen voor 2021: