Het aantal blikjes in de natuur is ook dit jaar weer toegenomen. Het besluit is genomen, vanaf eind 2022 zal er statiegeld worden gevraagd op blik. Op deze manier hebben de producenten genoeg tijd voor de benodigde voorbereidingen.
Zwerfafval
Blik is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de gezondheid van een dier. Volgens een ruwe schatting van de WUR blijkt dat jaarlijks ongeveer 12.000 koeien letsel oplopen en ongeveer 4.000 koeien overlijden door het eten van blik. Hierbij gaat het niet om hele blikken maar kleine stukjes blik. De hele blikken worden door een maaimachine versnippert tot kleine scherven, deze scherven verdwijnen in het gras. De kosten voor de gehele veehouderij als gevolg van zwerfafval zijn dan ook naar schatting tussen de 10,4 en 16 miljoen euro.
Scherp-in
Veearts Leen Stam weet wat blikscherven doen met een koe. De medische term hiervoor is ‘scherp-in’. De blikscherven komen hierbij terecht in de netmaag van de koe. Dit kan dan ook leiden tot irritatie van het buikvlies of zelfs de dood door scherven die prikken in het hart. Dit is dan ook de reden dat boeren, veeartsen en andere organisaties al enige tijd pleiten voor statiegeld op blik.
Statiegeld op blik
Jaarlijks gaan er rond de twee miljard blikjes over de toonbank en 150 miljoen verdwijnen er in de natuur. Dit zijn ongeveer 25 olympische zwembaden vol. Vorig jaar is er bij de producenten aangegeven dat het aantal blikjes in de natuur met 70% moet afnemen ten opzichte van het gemiddelde van 2016-2017. De afgesproken daling is niet behaald, er is eind 2020 een stijging te zien van 27%. Door de resultaten van 2020 was het dan ook geen verassing voor de producenten dat er statiegeld op blik gevraagd zal worden. Er gaat 15 eurocent statiegeld per blik gerekend worden.
Bron: Trouw, RTL Nieuws & Rijksoverheid