Per 2021 geldt de regel dat de voorgenomen maïspercelen op zand- en lössgronden vooraf gemeld dienen te zijn. Dit is een regel die is ingevoerd door het ministerie van LNV. LTO Nederland attendeert haar leden erop om tot en met 15 februari álle percelen te melden met voorgenomen maïsteelt.
Zekere voor het onzekere
Neem beter het zekere voor het onzekere: liever aan de voorkant een aantal percelen teveel melden (met het risico ze tot 15 maart weer af te moeten melden), dan achteraf in een situatie te komen waarop de teelt van maïs op een specifiek perceel niet meer mogelijk is.
Houdt men zich aan de maatregelen?
De achtergrond van deze regel komt volgens het ministerie van LNV vanuit het oogpunt handhaving; zo kan de NVWA kan controleren of ondernemers zich aan de kortere uitrijdperiode voor maïspercelen op bouwland (op de zand- en lössgronden) houden. Deze nieuwe maatregel is in de plaats gekomen voor de eerder voorgenomen maatregel voor verplichte rijenbemesting van dierlijke mest in de maïsteelt op de zand- en lössgronden.
Kalenderteelt
LTO Nederland heeft eerder aangegeven dat deze verantwoording in de vorm van ‘kalenderteelt’ met vaste data niet wenselijk is. De regeling moet wel praktisch werkbaar zijn. Het vóór 15 februari melden van maispercelen hoort hier in onze ogen niet bij. Zie ook de eerdere reactie van LTO.
Praktische vragen maïspercelen
LTO Nederland heeft de afgelopen weken een heel aantal van de binnengekomen vragen van haar leden gebundeld, en deze voorgelegd aan de diverse betrokken instanties. Denk hierbij aan praktische vragen zoals:
- Moet je de percelen vanaf 15 maart afmelden?
- Kun je een melding overnemen? En wat de consequenties zijn als je de percelen hebt aangemeld, maar als je ná 15 maart besluit een ander gewas te telen?
- Als je nu op een perceel gras hebt, en je wilt daar in 2021 maïs gaan zaaien; mag je dit (gras)land bemesten vóór 15 maart?
- Wat moet je doen als je grond wilt huren of pachten, alleen je weet op 15 februari nog niet of deze grond gegund is; wie moet dit melden?
Problemen bij meldingen maïspercelen
Het ministerie van LNV blijft bij de laatste vraag vasthouden dat als het perceel niet tijdig is gemeld, er ook géén maïs geteeld mag worden in 2021. Het is dus zaak dat u bij de potentiële verhuurder/-pachter tijdig aangeeft dat ze dit perceel moeten melden, of dat u het zelf meldt (ook bij twijfel). LTO Nederland is bang dat dit voor veel problemen gaat zorgen (omdat de gunning in de praktijk vaak ná 15 februari is en omdat het in veel gevallen ook provincies en gemeenten betreft), en we hebben hierop bezwaar gemaakt bij het ministerie van LNV.
Bron: LTO Nederland