Op 6 januari jongstleden is in het Staatsblad het definitieve besluit kenbaar gemaakt over de aanpassing binnen de meststoffenwet bij maispercelen op zand- en lössgrond. Doel van deze aanpassing is het verminderen van de nitraat en fosfaat uit- en afspoeling door neerslag.
Meldingsplicht maispercelen
Vanaf dit jaar dienen de maispercelen op zand- en lössgrond uiterlijk 15 februari 2021 online aangemeld te worden bij RVO. Bij deze melding is aangegeven wie de mais gaat telen; en het dus ook zal opgeven bij de Gecombineerde Opgave later dit jaar. Daarbij dient de locatie en de beteelde oppervlakte van het perceel opgegeven te worden. De webpagina waar je dit kunt melden zal zo spoedig mogelijk online komen!
Uitrijperiode
De uitrijperiode van drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib maispercelen op zand- en lössgrond wijzigt naar 15 maart tot en met 15 september.
Overtreding
Wanneer je teelt op een perceel welke niet is aangemeld of indien drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib is uitgereden op het gemelde perceel voorafgaand aan 15 maart; is er sprake van een overtreding.
Wijzigingen
Omdat in de praktijk soms later dan 15 februari duidelijk wordt op welke percelen maïsteelt plaats zal vinden; is het mogelijk om de reeds gedane melding uiterlijk op 14 maart te wijzigen. Echter kun je dan alleen nog maar wijzigen van mais naar gras en niet meer andersom. Het advies is daarom om ook percelen waarover je twijfelt op te geven als maispercelen en deze, indien nodig, uiterlijk 14 maart in te trekken.
Uitzondering
De aanpassingen gelden niet voor de biologische productiemethode en de teelt van suikermaïs onder folie. Voor deze methodes is er geen wijziging op het uitrijseizoen en is er geen meldingsplicht.
Waarom korter mest uitrijden?
De nieuwe maatregel voor maïspercelen past bij precisiebemesting. Dat betekent dat de juiste mest, op de juiste manier, het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid in de grond komt. Als je vanaf 15 maart mest uitrijdt, is de tijd tussen bemesten en opname door het gewas korter. Dat maakt de kans kleiner dat nitraat en fosfaat uitspoelt of afspoelt.
Bron: Agrifirm