Een verrassende uitkomst van recent onderzoek: koeien die het gras zelf uit de wei halen, stoten minder methaan uit dan koeien die dezelfde hoeveelheid vers gras op eten dat gemaaid is en naar de stal is gebracht.
Een andere uitkomst van hetzelfde langer lopende onderzoek is dat koeien die kuilgras vreten meer methaan uitstoten dan koeien die vers gras vreten. Maar dat lag iets meer in de lijn van de verwachting, omdat het verse gras meer voedingsstoffen heeft en het kuilgras meer ruwe celstof. En juist die vertering van ruwe celstof in de pens leidt tot vorming van het broeikasgas methaan, dat de koeien opboeren.
Serieus aan de slag met gras
Het zijn nog voorlopige onderzoeksuitkomsten van onderzoekers van Wageningen UR waar ik uit put. Voorlopig betekent dat ze nog uitgebreid statistisch geanalyseerd worden. En vervolgens proberen te begrijpen waar de verschillen vandaan komen. Komt het doordat de koeien met grazen toch net andere delen van het gras oogsten als bij maaien of komt het door een andere grassamenstelling onder invloed van grazen? Maar het is toch fantastisch dat Wageningen weer serieus aan de slag is met gras en weidegang, met uitgebreidere proeven waar heel veel gemeten wordt, zoals die methaanuitstoot. De uitkomsten laten wat mij betreft mooi zien hoe belangrijk dat is. Meten is immers weten.
Kringloop van bodem-ruwvoer-koe-mest
De uitdaging voor de melkveehouderij is om de kringloop van bodem-ruwvoer-koe-mest verder te sluiten. Reken maar dat het onderzoek naar bodem en ruwvoer de grootste verrassingen gaat opleveren. Gewoon omdat we daar de laatste decennia niet meer zo goed naar gekeken hebben met grondig onderzoek. En nog spannender wordt het als je verbanden kunt gaan leggen tussen de schakels van die bodem-ruwvoer-koe-mest kringloop zoals in het bovengenoemde onderzoek.
Vragen over graslandonderzoek
Want we hebben nog een hele stapel vragen, waar het gaat om graslandonderzoek. Wat is bijvoorbeeld het effect van het tijdstip van bemesten, van de graslengte bij maaien en van diverse kruiden? Hoe kunnen we met weiden, maaien of zomerstalvoedering sturen op de optimale grassamenstelling? En met welke aanpak zetten we de wormen, de wortels en de bodemprocessen het beste voor ons aan het werk?
Concrete inzichten
Als we daar meer concrete inzichten over krijgen, dan krijgen we nieuwe en betere knoppen om het bedrijf mee te optimaliseren. Minstens zo belangrijk bij dit alles: met harde cijfers uit Wagenings onderzoek verzilveren we de winst ook in het beleid. Dus zet hem op, onderzoekers. Trap het gas daar in Wageningen diep in!
We spreken elkaar,