Aan de rand van het stadje Hasselt (Overijssel) en gelegen aan het Zwarte Water bevindt zich loon- en grondverzetbedrijf Grolleman. In de knusse kantine waar een mooi schilderij hangt van de oprichter en van een helaas veel te jong overleden en zeer gewaardeerde medewerker spreekt Henri Grolleman met passie over zijn bedrijf.
Bij 2000 meter stoppen met sleepslangen
De regio Hasselt kenmerkt zich door lage minder draagkrachtige veengronden. Daar moet het toonaangevende bedrijf bij de aanschaf van machines goed rekening mee houden. “Het seizoen starten we met het bemesten. In 2006 en 2007 ondervonden wij dat de vraag bij onze klanten naar sleepslangbemesting toenam. Wij besloten hierin te investeren. Het was in 2008 wel wennen met de sleepslangbemester, kan ik je zeggen. In de loop der jaren hebben wij veel ervaring opgedaan en de eigen gefabriceerde pompwagen compleet naar onze eigen wensen aangepast. Momenteel gebruiken wij een transportslang van zestienhonderd en vierhonderd metersleepslang. Zover pompen is niet altijd raadzaam is mijn ervaring. Bij een lengte van maximaal tweeduizend meter moet je stoppen. Naast de sleepslangbemesting rijden we ook af en toe stalmest of compost uit”, aldus Grolleman.
Sleepslangbemester eraf en opraapwagen eraan
“Het hele seizoen zijn we bezig met sleepslangbemesting, gras inkuilen en balen persen. Dat gaat in één stuk door. De boeren maaien steeds grotere stukken in één keer en bellen wanneer ze weer 25 hectare grasland klaar hebben liggen voor sleepslangbemesting. Sommige jongens doen niet anders dan de sleepslangbemester eraf, de opraapwagen aan de trekker en weer inkuilen. Sleepslangbemesting en het doorzaaien van gras doen we op gps en tot twee centimeter nauwkeurig. We starten half februari en begin april zit overal de mest in de grond. Vervolgens hebben wij het een maandje wat rustiger, begint het gras te groeien en gaan we van start met het grasmaaien. Het afgelopen seizoen hebben wij ondanks de droogte vier tot vijf grassnedes gehad. Eigenlijk zijn we de afgelopen jaren wat verwend met heel veel gras. Het voordeel wat wij hebben is dat veengrond meer vocht vast houdt dan zandgrond. We zitten eigenlijk op een soort ‘spons’”, vertelt Grolleman, “Verder maaien we veel gras, kuilen dit in, maken ronde en vierkante balen en het onderhouden van de watergangen, sloten en greppels.”
Bijna dertienhonderd hectare maaien
“Het afgelopen seizoen hebben wij met Pottinger-triplemaaiers ongeveer dertienhonderd hectare gras gemaaid met Valtra-trekkers en -terugrijinrichting. Wij hebben bewust gekozen om achteruit te rijden tijdens het grasmaaien. Het zicht is veel mooier omdat je maar één kant hoeft op te kijken. Anders moet je voor en achter kijken. Een aantal jaren geleden zag ik zo’n machine in Italië. In Nederland was toen geen importeur die deze machine verkocht. Later nam Kuhn de fabriek die de ROC maaimachines met zeven meter werkbreedte produceerde over. Wij schaften deze maaier aan en zijn gestart met achteruit maaien.”
“Jaren later zijn we overgestapt naar Pottinger-triplemaaiers. Wanneer je eenmaal gewend bent om achteruit te maaien, wil je niks anders. We maaien met Valtra T234-serie trekkers van 250 pk met SmartTouch bediening in de armleuning. Dit bevalt uitstekend. Het is goed te merken wanneer je in de omgeving van Hasselt aan het maaien bent of in Nieuwleusen. Het lijkt in de regio Nieuwleusen net of de trekker van de handrem is, zo vliegt hij vooruit op de zandgronden. Afhankelijk van de hoeveelheid gras wat er staat ligt de maaisnelheid normaliter tussen de acht en zestien kilometer per uur. De maaier kan het makkelijk aan, maar de trekker is anders te licht. Wanneer we naar de zandgronden in Nieuwleusen gaan, kunnen we wel met een snelheid van 25 kilometer per uur maaien, maar dan zit je te stuiteren op de trekkerstoel”, zegt Grolleman lachend, “Door de lage veengronden zak je altijd wat weg en lijkt het net alsof je tegen de bult op moet rijden. Om die reden ben je al meer vermogen kwijt.“
Tekst: Annelies Bakker
Beeld: Loon- en grondverzet Grolleman en Annelies Bakker
Loon- en grondverzetbedrijf Grolleman
Opgericht
1954 door Driekus Grolleman; 1997 VOF Henri samen met vader Driekus Grolleman
•
Overname
2002 Henri Grolleman van vader Driekus; 2017 VOF Henri met Daniella Grolleman
•
Agrarisch loonwerk
20 km rondom Hasselt (Overijssel)
•
Grondverzet
Grotere cirkel rond Hasselt
•
Klanten
Voornamelijk melkveehouders, aannemers, wegenbouwers, overheidsorganisaties
•
Aantal vaste medewerkers
13 + aantal ZZP’ers in piekperiodes
•
Grondsoort
Laag veengebied en zandgronden
•
Machines
Pottinger, Valtra, Deutz-Fahr, Mc Hale, Strautmann, Kobelco, Hitachi, Terex, JCB en Takeuchi
Dit betreft een artikel uit ons vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen?