De aanpassingen van het mestbeleid zijn rigoureus per 2021. De aanscherpingen zijn eerder aangekondigd in het zogenoemde zesde actieprogramma nitraatrichtlijn (AP6), dat alle regels rondom mestbeleid omvat in de periode 2018-2021.
Meerdere aanpassingen mestbeleid
Vanaf 1 januari 2021 komen er meerdere aanpassingen in het mestbeleid. De fosfaatklassen veranderen, er zijn nieuwe regels voor bemesting, de stikstofgebruiksnorm gaat omlaag en mesttransporten moeten digitaal aangemeld worden.
Minder of meer fosfaatruimte 2021
De fosfaattoestand van een perceel bepaalt hoeveel fosfaat bemest mag worden volgens de fosfaatgebruiksnorm. Er komt in 2021 een nieuwe indicator voor de fosfaatbeschikbaarheid, het P-PAE getal. Dat betekent dat de huidige methode voor de bepaling van de fosfaattoestand op grasland en bouwland vervalt, die zijn gebaseerd op het P-Al getal voor grasland en het Pw-getal voor bouwland. Vanaf 1 januari 2021 baseren we de gebruiksruimte van fosfaat van grasland en bouwland op twee indicatoren. Het P-AL getal (totale hoeveelheid fosfaat in de bodem) en het P-CaCl2 getal (fosfaat beschikbaar voor de plant), ook wel het P-PAE-getal genoemd.
“Voor oude grondmonsters, genomen tot en met 15 mei 2020, waarbij de P-PAE niet bepaald is komt een overgangsregeling. De fosfaattoestand voor die monsters kun je op de oude manier gebruiken, dus op basis van het Pal- of PW-getal. Alle grondmonsters die genomen zijn vanaf 15 mei 2020 en alle nieuwe grondmonsters moeten volgens het nieuwe protocol beoordeeld worden”, zegt Freddy Keurhorst, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies.
Maisteelt op zand en löss
De aangekondigde verplichte rijenbemesting in mais op zand en löss vanaf 2021 tegen uitspoeling van nitraat, is van de baan. Hiervoor in de plaats komt dat er pas vanaf 15 maart 2021 drijfmest uitgereden mag worden (inclusief zuiveringsslib) op zand- en lössgronden. En let op: uiterlijk 15 februari moeten alle maispercelen op zand- en lössgronden aangemeld worden bij RVO. Dat is dus ruim voor de Gecombineerde Opgave, die uiterlijk 15 mei 2021 binnen moet zijn. “Ons advies is om sowieso de maispercelen in te tekenen, ook bij twijfel. Percelen waar toch geen mais geteeld gaat worden, kunnen later teruggetrokken worden. Als maispercelen niet uiterlijk 15 februari zijn doorgegeven aan RVO is maisteelt op die percelen verboden”, zegt Freddy Keurhorst, adviseur Mest en Mineralen .
Plaatsingsruimte dierlijke mest natuurgrond
In de gebruiksovereenkomst of het pachtcontract moet sinds 2020 staan aangegeven hoeveel kilo stikstof en fosfaat je er mag plaatsen. Freddy: “Dit is niet altijd vermeld op pachtcontracten. Het is ook nog niet helemaal duidelijk wat daar de gevolgen van zijn: of helemaal geen gebruiksruimte voor stikstof en fosfaat of de normen hanteren voor natuurlijk grasland met hoofdfunctie landbouw (170 kg stikstof en 70 kg fosfaat).”
Voorraadwaardering dierlijke mest
Bij de voorraadbepaling van dierlijke mest moet je daarom uitgaan van de best beschikbare analysegegevens. Dat betekent dat onderstaande volgorde gehanteerd moet worden:
- Analyse van de gehele mestvoorraad (per put een analyse en alle voorraden bemonsteren);
- Analyseresultaten van de afgevoerde mest per mestsoort van het gehele afgelopen jaar;
- Analyseresultaten van de afgevoerde mest per mestsoort van het vorige kalenderjaar als er in het afgelopen jaar geen mest is afgevoerd;
- Forfaitaire waarden gebruiken.
Stikstofgebruiksnorm
De stikstofgebruiksnorm na grasland scheuren op zand- en lössgronden gaat ook met 65 kilo per hectare omlaag. Dit was al zo voor derogatiebedrijven die na gras mais teelden, maar dit geldt vanaf 2021 voor alle bedrijven op zand- en lössgrond. Ook gaat het vanaf 2021 gelden voor bedrijven op zand en löss die na het scheuren consumptie- en fabrieksaardappelen gaan telen.
Mesttransporten digitaal
Alle mesttransporten, binnen het bedrijf uitgezonderd, worden na 1 januari 2021 digitaal verwerkt en gevolgd. De overheid wil hiermee de fraudedruk bij het transport van mest verminderen. Mesttransport van boer tot boer moet vooraf digitaal aangemeld worden via een nog te ontwikkelen telefonische app door de transporteur. Leveranciers en afnemers moeten uiterlijk de volgende werkdag na het transport via een app van RVO het transport bevestigen. De naam van de chauffeur moet daarbij in de eigen administratie vastgelegd worden.
De vrijstelling voor wegen en bemonsteren bij boer-boer transporten blijft wel gelden.
Afvoer naar particulieren max. 10 km
Alle particuliere ontvangers van dierlijke mest moeten zich via DigiD aanmelden bij RVO. Ze krijgen dan automatisch een relatienummer. Na het mesttransport moet je de registratie bevestigen. De afstand van het mesttransport naar particulieren mag hemelsbreed maximaal 10 km bedragen. We verwachten dat de afvoer naar particulieren door de gewijzigde voorwaarden sterk beperkt gaat worden.
Bron: DLV Advies